Edison Oeuvreprijs 2006 voor NORMAAL

24-02-2006 @ 10:22

De Edison Oeuvreprijs is dit jaar voor de Achterhoekse band Normaal. Dat werd 23 februari bekendgemaakt in het televisieprogramma De wereld draait door op Nederland 3. Zanger Bennie Jolink was in het programma te gast en werd met de mededeling aangenaam verrast. De Edison zal op 15 maart uitgereikt worden tijdens de Edion Music Awards in de Melkweg te Amsterdam.
Normaal vierde vorig jaar het dertigjarig jubileum. Drie decennia waarin de band is uitgegroeid tot een instituut in de Nederrock. En bovenal drie decennia waarin 40 albums en 3 dvds zijn verschenen en een enorm aantal hits zijn geschreven. Een groot aantal van de gouwe ouwe staan in hun repertoirelijsten voor zowel het theater als de feesttent.
Van meet af aan wordt in Achterhoeks dialect gezongen. Het duurde tot voorjaar 1977 voordat de eerste hit werd gescoord met Oerend Hard De plaat stond elf weken in de top 40 en behaalde net niet de nummer 1. De jaren erna bleef Normaal terug komen in de hitparade maar werd de band met name bekend door feestelijke live optredens die in het teken stonden van daldeejen en hken (vrij vertaald lol trappen). De band werd ook bekend door een aantal opvallende duetten onder meer met Johnny Hoes en de Zangeres zonder Naam. In 2001 werd er een film over Normaal gemaakt met de titel Ik kom altied weer terug, geregisseerd door Frank van den Engel. In november 2005 verscheen bij uitgeverij Contact de biografie: Het onmogelijke hkersleven van Ben Jolink geschreven door Jos Palm. Tegelijkertijd kwam via Flow Records de jubileum DVD + CD 30 Joar Hken uit.
Tournee en nieuw studio-album
De nieuwe en zesde tournee begint in april met circa zestien optredens in het theater. De nieuwe bandbezetting is: Bennie Jolink (zang, gitaar), Willem Terhorst (basgitaar), Ferdi Joly (gitaar), Fokke de Jong (drums), Jan de Ligt (saxofoon), en nieuw binnen de gelederen is Jan-Willem Tolkamp (gitaar).
Na het laatste theateroptreden in thuishaven Doetinchem is er slechts een hele korte pauze. Meteen daarna volgen vanaf eind mei de optredens in de tenten: het rockwerk waar Normaal zo bekend om staat.
Het blijft dit jaar echter niet bij optreden alleen. Normaal zal ook de studio induiken. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het schrijven van de nummers. In het najaar van 2006 wordt een nieuw album verwacht.
(flow records)