Nieuw album '$noller' van Mr. Polska

10-01-2015 @ 21:58

Drie jaar nadat zijn succesvolle album 'Waardevolle gezelligheid' uitkwam, presenteert Mr. Polska de opvolger: '$noller'. In de tussenliggende periode is het leven van Dominik Wlodzimierz Groot nogal veranderd. Hij scoorde hits met nummers als 'Soldaatje', 'Hausa Wausa' en 'Vlammen', trad jaarlijks meer dan honderd keer op, groeide dankzij deelname aan kijkcijferkanonnen als Expeditie Robinson uit tot Bekende Nederlander en werd bovendien vader. In dezelfde periode kreeg hij de geuzennaam waar het nieuwe album naar is vernoemd.

Samen met zijn vaste producer Boaz van de Beatz introduceerde Mr. Polska een nieuw geluid wat zich het best laat omschrijven als een samensmelting van Hip-Hop, Hardcore, Electro en House. Inmiddels is deze kenmerkende sound omarmd door een breder publiek en regelmatig terug te horen in de hedendaagse popmuziek. Voldoende reden voor de vooruitstrevende Mr. Polska en Boaz van de Beatz om zichzelf te vernieuwen en het publiek te verrassen.

"We hebben een sicke indruk achtergelaten. Ik zou nu met een fucking tank moeten komen om met dezelfde sound weer indruk te kunnen maken, totdat het niet meer luisterbaar is. Met het nieuwe album daag ik niet alleen mezelf uit, maar ook de luisteraar. Ik geloof erin.", vertelt Mr. Polska in een interview met Noisey.

Muzikaal en thematisch verschilt '$noller' dan ook behoorlijk van Mr. Polska's vorige album. Op de reeds verschenen single 'De Libi' is een duidelijke UK-bass invloed te horen en op de volgende single 'Ravotten' experimenteert Boaz met een agressieve deephouse sound. Het album loopt uiteen van lichtvoetige garage ('10K Wolken') en melige house ('Vibe') tot gelaagde soundscapes ('Hallo welvaart'). In de teksten heeft losbandigheid ruimte gemaakt voor uit het leven gegrepen verhalen waarin de rapper zich kwetsbaar en eerlijk opstelt.

Dat Mr. Polska en Boaz nog steeds weten hoe je een stevig feestje bouwt, blijkt wel uit nummers als 'Survivaltocht' en de Engelstalige bonustracks 'No Way Home' en 'Guappa'. Op laatstgenoemde track is de populaire Amerikaanse rapper RiFF RAFF te horen.

Een andere opvallende naam op de tracklist is die van volkszanger Frans Duijts. Op het meeslepende 'Discodochter' delen Frans Duijts en Mr. Polska het verhaal van een jonge vrouw die zich gewillig overgeeft aan alle verleidingen die de grote stad te bieden heeft. Over de samenwerking vertelt Mr. Polska aan Noisey: "Wij konden echt ons eigen ding maken, waarbij we allebei geen concessies hoefden te doen. Het is echt een nummer met karakter geworden, geen carnavalsnummer of zoiets."

In tegenstelling tot bij het vorige album, werkte Mr. Polska niet alleen met Boaz van de Beatz. Verschillende producers, songwriters en vocalisten leverden een bijdrage. Zo werkte productieduo Project Money mee aan diverse nummers en zijn vocalen van Ronnie Flex, I Am Aisha en Cartiez te horen op het album.

Vanaf 21 februari tourt Mr. Polska met dit nieuwe repertoire door Nederland. Labelgenoten NoizBoiz vergezellen hem als support act. Met behulp van videomapping komt een indrukwekkend decor tot leven en staat Mr. Polska garant voor een live ervaring zoals hij in Nederland weinig beleefd wordt. Op zaterdag 17 januari treedt Mr. Polska op tijdens Noorderslag in De Oosterpoort.

Mr. Polska's album '$NOLLER' is vanaf 13 februari verkrijgbaar.

http://www.mrpolska.nl/

https://www.facebook.com/MrPolskaMusic