Armin van Buuren, Buma/Stemra, GroenLinks in verhitte discussie over auteursrechten online

22-10-2010 @ 19:42

Het Auteursdebat tijdens Amsterdam Dance Event 2010

22 Oktober vond als onderdeel van het Amsterdam Dance Event 2010 een debat plaats over het auteursrecht tussen Armin van Buuren, Hein van der Ree (directievoorzitter Buma/Stemra) en Judith Sargentini (Europarlementariër GroenLinks). De aanleiding van het debat was de felle uitspraak van Van Buuren over het standpunt van GroenLinks dat zij tegen een downloadverbod is. Sargentini: "We moeten naar een moderne vorm van auteursrecht."

Tijdens het debat pleitte Judith Sargentini voor het zoeken naar andere verdienmodellen voor de muziekbranche. Armin van Buuren en Hein van der Ree gaven aan dat andere verdienmodellen geen toekomst hebben, zonder dat rechten die in de huidige auteurswet zijn vastgelegd gehandhaafd worden. Van Buuren en Van der Ree zien een oplossing in het afsluiten van illegale aanbieders, zoals The PirateBay, Sargentini ziet dat niet als de oplossing.

Armin van Buuren gaf tijdens het debat aan niet zozeer zichzelf als dj en producer te vertegenwoordigen, maar de zwijgende meerderheid van componisten, die voor hun inkomsten vrijwel volledig afhankelijk is van het auteursrecht. Van Buuren: "Zelfs ik zou tegenwoordig niet meer kunnen leven van inkomsten uit auteursrecht alleen. Dit was 10 jaar geleden nog wel het geval. Ik heb het voorrecht om, naast componist, ook succesvol te zijn met mijn optredens. Mijn compagnon Benno de Goeij, met wie ik alles schrijf, – en velen met hem – hebben dat voordeel niet."

Een van de sleutels tot een mogelijke oplossing is het gesprek aangaan met de internet service providers. Sargentini is van mening dat de oplossingen niet door de politiek moeten worden bedacht en opgelegd, maar vanuit de muziekbranche zelf moeten komen. Sargentini voegt er aan toe: "De internet service providers mogen niet belast worden met de handhaving van het auteursrecht." Hein van der Ree vindt dat op dit vlak wel degelijk een rol is weggelegd voor de internet service providers. Van der Ree: "De internet service providers spelen een cruciale rol in deze problematiek. Ik roep ze dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen en mee te werken aan een oplossing."

http://www.amsterdam-dance-event.nl/festival