Testament van de Seventies: Nostalgische trip in beeld, geluid en woord

19-08-2008 @ 16:30

Testament van de Seventies is een boxset met 10 CD’s, 5 DVD’s en een boekje geschreven door Leo Blokhuis, die samen een imposante nostalgietrip vormen door de jaren zeventig. De jaren zeventig, die na de maatschappelijke veranderingen in het decennium daarvoor de doorbraak kende van de jongerencultuur. Een cultuur die gekenmerkt werd door een variëteit aan popstromingen en modeverschijnselen. Op de CD’s en DVD’s in deze box komt uiteraard de popmuziek prominent aan bod, maar ook bewegingen en gebeurtenissen op het gebied van mode, politiek, film, reclame, televisie en sport.
Testament van de Seventies is de opvolger van de Multi Media Box Testament van de Sixties die Universal Music en BR Music eerder met overweldigend succes uitbrachten. De jaren 70: het was de tijd van hotpants, discomuziek, soulbroeken, streakers, plateauzolen, zitkuilen, kernenergie die gestopt moest worden, lavalampen, oranje en bruin in huis, zeezenders, autoloze zondagen, bandrecorders...
De fraai vormgegeven box, die ook nog een door Leo Blokhuis geschreven boekje van 100 pagina’s bevat met een historisch overzicht én persoonlijke feiten en wetenswaardigheden, brengt het allemaal terug in de herinnering.

Op de 10 CD’s -één per jaar- staan 200 songs van Santana, Golden Earring, Mud, Simon & Garfunkel, Smokey Robinson & The Miracles, Elvis Presley, Johnny Cash, Lynsey De Paul, Focus, Steely Dan, The Carpenters, ABBA, Jean-Michel Jarre, The Police, The Cats, The Kinks, David Bowie, Peter Frampton, Gloria Gaynor e.v.a.
De 5 DVD’s vormen een ware reis door de jaren 70 met nooit vertoond beeldmateriaal en opvallende tv-opnames uit de archieven van diverse omroepen. Marcel de Groot licht de beelden in voice-over toe.
Te zien zijn onder meer uiteenlopende gebeurtenissen zoals de eerste uitzending van TopPop, de afgelaste maanlanding van de Apollo 13, het debuut van Loekie de Leeuw en de aanslag op de Amerikaanse presidentskandidaat George Wallace. Maar ook scènes uit legendarische televisieprogramma’s als Baretta, Fred Haché Show, Bartje, Van Oekels Discohoek, Peppi & Kokki, Starsky & Hutch, Loveboat, Dallas, Jacobse en van Es en Mork & Mindy.
En sporthoogte- en dieptepunten: Olympisch goud voor Wim Ruska en Hennie Kuiper, Ajax dat drie keer de Europacup wint, Ard Schenk, Atje Keulen-Deelstra en Jan Raas die wereldkampioen worden, Feyenoord dat wereldkampioen wordt door Estudiantes te verslaan, Oranje dat in ’74 en ’78 de finale van het Wereldkampioenschap verliest.
En dat alles gelardeerd met spraakmakende commercials en heel veel nieuwsfeiten: de eerste autoloze zondag, Vietcong verovert Saigon, Wounded Knee, de Zuid-Molukse gijzelingsacties, het Veronica schip strandt in Scheveningen, kabinet Den Uyl valt, Nixon treedt af. Franco, John Wayne, Mao en Elvis Presley overlijden...
En uiteraard veel muziek: unieke clips van onder anderen Mungo Jerry, Redbone, Deep Purple, David Bowie, Kiss, Creedence Clearwater Revival, Sweet, Neil Diamond en Tol Hansse; maar ook beelden van het popfestival in Kralingen, Eddy Becker die ABBA interviewt, fragmenten uit verschillende tv-muziekprogramma’s uit die tijd, waaronder hoogtepunten uit het Grand Gala Du Disque.
De Multi Media Box Testament van de Seventies zal zaterdag 6 september tijdens een sensationele 70’s night door Leo Blokhuis worden gelanceerd in Bloomingdale aan Zee, Zeeweg 94 in Overveen. Aanvang 20:00 uur. Tickets voor de 70’s night in Bloomingdale aan Zee met live optreden van Leo Blokhuis en Ricky Koole zijn voor € 15,00 per stuk on-line te bestellen via http://www.bloomingdaleaanzee.com
Voor informatie 023-5737580.
De box zal die avond voor een speciale prijs verkrijgbaar zijn, zolang de voorraad strekt.
De box is vanaf 5 september verkrijgbaar, cat.nr. 530 640-0
Adviesprijs € 99,00
(umg)