SPEEDY J EN SCOTT PAGANO PRESENTEREN UMFELD

19-10-2007 @ 13:44

Sensationele 5.1 surround ervaring op DVD
Muziekpionier Jochem Paap, beter bekend als Speedy J, en de Amerikaanse visuele artiest Scott Pagano, maakten samen de DVD Umfeld. Uniek aan deze audiovisuele productie is het feit dat hij alleen volledig tot zijn recht komt als hij afgespeeld wordt op een 5.1. audiosysteem. Dat maakt Umfeld de allereerste 5.1. surround release ooit.
Door de opkomst van home cinema sets en complexere audiosystemen is de ervaring van 5.1 audio tegenwoordig ook weggelegd voor de “gewone” consument.
5.1. audiosystemen maken het mogelijk om een extra dimensie, namelijk ruimte, toe te voegen aan muziek. Dat maakt de beleving van muziek intenser dan ooit; niet voor niets wordt er gesproken over een mijlpaal in de muziekproductie.
Jochem Paap, al 15 jaar vooraanstaand en grensverleggend muziekproducer, greep de kans om voor 5.1. te componeren met beide handen aan en heeft nu als één van de eersten een audiocompositie speciaal voor 5.1 surround geschreven.
Die compositie vormt de basis van Umfeld, maar Umfeld is meer dan alleen geluid in de hoogste kwaliteit. Paap wilde zijn muziek voorzien van beelden en liet zijn oog vallen op het grafische, futuristische werk van visueel kunstenaar Scott Pagano. Hij voorzag de elektronische soundscapes van Paap van hypnotiserende, abstracte beelden die veel aan de verbeelding van de kijker overlaten.
Het resultaat is een cinematografische en audiovisuele ervaring die zijn weerga niet kent; een reis voor de zintuigen, door Paap en Pagano Umfeld gedoopt. Een voorproefje van Umfeld is te zien op www.umfeld.tv.
De heren presenteerden hun sensationele productie de afgelopen maanden op diverse plekken in de wereld, van Paap’s thuisbasis Rotterdam tot San Francisco.
Vanaf 18 oktober is Umfeld ook verkrijgbaar op een DVD met vele extra’s, zoals een documentaire over het maakproces.
Vanaf dan is Umfeld door iedereen te ervaren…tenminste, door iedereen in het bezit van een 5.1. audiosysteem, want alleen daarmee is Umfeld volledig te beleven.

website speedy j momenteel niet bereikbaar