Frisse herstart uitreiking Buma NL Awards

06-06-2023 @ 09:19


Muziekconferentie Buma NL verhuist naar Poppodium 013 in Tilburg

Poppodium 013 in Tilburg staat maandag 2 oktober 2023 in het teken van de uitreiking van Buma NL Awards. Het is daarmee voor het eerst plaats van handeling van de conferentie en het festival voor de Nederlandstalige muziek. Met de verhuizing van Utrecht naar Tilburg krijgt Buma NL ook een inhoudelijke opfrisbeurt: meer dan ooit staan de tekstschrijvers en componisten van het volkse repertoire in de spotlights. Bovendien wordt de Buma NL Awards-show in ere hersteld.
 
Buma NL is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt gekarakteriseerd door interactieve panels, discussies, masterclasses, showcases en de Buma NL Awards show. Het is het professioneel middelpunt voor iedereen die werkt voor en met het Nederlandstalige repertoire en kent dit jaar als thema: verbinding door creatie. Auteurs en componisten van Nederlandstalig werk worden nadrukkelijk in de schijnwerpers gezet.
 
De Buma NL Awards zijn gebaseerd op gegevens van GfK, Soundaware en de Stichting Nederlandse Top 40. Aan de hand van een kwantitatieve analyse van verkoopcijfers (tracks en albums) en airplaycijfers (tracks) over de periode van 1 juni 2022 tot en met 31 mei 2023 worden de uiteindelijke winnaars van de Buma NL Awards bepaald. De vernieuwde opzet voor de Buma NL Awards wordt binnenkort bekendgemaakt.
 
Directeur Frank Helmink van Buma Cultuur kijkt uit naar de show op 2 oktober: “Ik ben blij dat de show rondom de Buma NL Awards in volle glorie terugkeert. De afgelopen jaren kende dit event een sober karakter maar, zoals ik eerder dit jaar in een documentaire bij WNL aangaf: Het levenslied is eigenlijk altijd het populairste genre van Nederland geweest. Het is al lang het niveau van het guilty pleasure ontstegen. Daar hoort dan ook een grootse show bij, waar de componisten van die liedjes in de spotlights staan.
 
Buma NL is een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en BumaStemra. Buma Cultuur is opgericht door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BumaStemra en ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Belangrijke initiatieven van Buma Cultuur zijn: Eurosonic Noorderslag, Amsterdam Dance Event, Buma Music in Motion, Buma Music Academy en de muziekprijzen Buma Awards.