Nielson en Jan Smit grote winnaars Buma Awards 2015

16-09-2015 @ 21:54

Nielson en Jan Smit zijn de grote winnaars geworden bij de uitreiking van de Buma NL Awards, jl. maandag 14 september.

Nielson won drie onderscheidingen en Jan Smit won er twee. De Buma NL Awards, de bekendste onderscheidingen voor de Nederlandstalige muziek, zijn dit jaar niet bepaald door een vakjury maar vastgesteld op basis van verkoopcijfers van albums, downloads en airplay. Ook zijn twee publieksprijzen uitgereikt: voor Grootste Talent en Favoriete Single. De Oeuvre Award ging naar Normaal.

In tien categorieën werden awards uitgereikt tijdens de afsluitende avond van het Buma NL event op de Parade in Den Bosch. Voor het eerst is daarbij onderscheid gemaakt tussen Hollandse en Populaire muziek. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: "Binnen de Nederlandstalige muziek zijn dat twee stromingen met elk hun eigen dynamiek en publiek. Het leek ons niet meer dan logisch die ook met aparte awards te onderscheiden."

Nielson nam maar liefst drie prijzen mee naar huis: hij werd het meest gedraaid in de Nederlandse horeca en was de succesvolste auteur dankzij hits als Sexy als ik Dans.
Zijn muzikale samenwerking met Bløf, Mannenharten, was afgelopen jaar bovendien het meest gedraaide Nederlandstalige nummer op radio en TV. Hij benadrukte het belang van aandacht voor de Nederlandstalige muziek in horeca en de media: "Als een van de weinige Nederlandstalige artiesten werden mijn singles gedraaid op de landelijke radiostations waardoor mijn liedjes gehoord werden door het Nederlandse volk. Grote namen als Bløf en Guus Meeuwis moeten bij elke single opnieuw vechten voor een plekje op de playlist terwijl ze in het hele land stadions vullen en jarenlang hebben bewezen dat Nederland ze wil horen en van ze houdt. Ik ben enorm dankbaar voor deze Awards, maar ik zou ze zó inleveren voor meer support van de radiostations voor Nederlandstalige muziek."

Ook werden twee publieksprijzen uitgereikt: voor Grootste Talent en Favoriete Single. Via de websites van Sterren.nl, RADIONL, PuurNL, TV Oranje, VBRO Radio en MENT TV konden fans hun favoriet kiezen. Zij kozen Ik leef mijn eigen leven van André Hazes Jr. als Favoriete Single en Jeffrey Heesen ging naar huis met een publieksprijs voor Grootste Talent.

Verrassing van de avond was de Oeuvre Award voor Normaal. De band, die in 1973 werd opgericht en vier jaar later een iconische hit had met Oerend hard, geeft dit jaar op 19 december z'n laatste concert in het GelreDome in Arnhem.

De AVRO/TROS zendt vrijdag 18 september een samenvatting van de awardshow uit. Sterren.nl presenteert de Buma NL Awards is te zien op NPO1 om 16.20 uur.

Overzicht Awards

Beste Album Hollands: Jan Smit - Jij & ik

Beste Album Populair: Guus Meeuwis - Hollandse meesters

Beste Single Hollands: Jan Smit - Recht uit m'n hart

Beste Single Populair: Kenny B - Parijs

Meest gedraaid op Radio & TV (Sena Award): Bløf & Nielson - Mannenharten

Meest gedraaid in de Nederlandse Horeca: Nielson - Sexy als ik dans

Grootste Talent - Publieksprijs: Jeffrey Heesen

Favoriete Single - Publieksprijs: André Hazes Jr - Ik leef mijn eigen leven

Beste Auteur: Nielson

Lifetime Achievement Award/Oeuvre Award: Normaal