Buma NL 2012 zet schijnwerpers vol op Hollandse muziek

22-09-2012 @ 23:19

Buma NL 2012 zette op donderdag 20 september in en rond Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch de Hollandse muziek volop in de schijnwerpers. Zo’n 40 sprekers lieten hun licht schijnen over de onderwerpen van de conferentie over de Hollandse muziek, zoals de invloed van hitlijsten, de opkomst voor streaming muziekdiensten en de veranderingen in de muziekbranche. Ruim 50 artiesten traden op tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards, op het podium op de Parade en ’s avonds in de cafés. Bij elkaar werden er tijdens Buma NL 13 awards uitgereikt.
Daarnaast ondertekenden de grootste boekingskantoren van Nederland tijdens Buma NL een contract met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra om gezamenlijk te komen tot een goede inning en uitkering van de auteursrechten aan de componisten van het Nederlandse lied.

"Het is met deze derde editie gelukt om binnen de industrie de neuzen in de richting van de toekomst te draaien," constateert Buma Cultuur directeur Frank Helmink tevreden. "Vrijwel alle spelers in het Hollandse genre waren er. In de panels van de conferentie werden harde noten gekraakt, maar er werd vooral gesproken over de kansen die er liggen voor het Hollandse genre. Het evenement zelf wordt ook zichtbaarder en gaat iedere editie meer leven, bij publiek en professionals. Het was een komen en gaan van artiesten bij de uitzendwagens van Radio NL, Radio Hollandio, TV Oranje en Radio Oranje Nationaal. Het publiek werd op de Parade bovendien getrakteerd met korte optredens van nieuwe talenten. Groot was ook de belangstelling voor de feestelijk uitreiking van de Buma NL Awards."

Sterren.nl presenteert de Buma NL Awards
Sterren.nl presenteerde live de uitreiking van de Buma NL Awards. In een show waarin werd opgetreden door Frans Duijts, Glennis Grace, Jannes, Thomas Berge, Danny Froger, Xander de Buisonjé, Jan Smit en René Froger werden tien onderscheidingen uitgereikt.

Jan Smit won de Buma NL Award voor Beste Zanger en ontving bovendien de TrosKompas Oeuvre Award.

Glennis Grace kreeg de Buma NL Award voor Beste Zangeres.

Nick & Simon konden helaas niet live aanwezig zijn om hun Buma NL Award voor Beste Groep in ontvangst te nemen.

Danny Froger kreeg de Buma NL Award voor Beste Nieuwkomer.

De Gebroeders Ko werden onderscheiden met de Buma NL Award voor Beste Auteur.

René Froger won voor zijn liedje 'Het verleden kruist het heden' de Buma NL Award voor Beste Single.

Frans Duijts kreeg de Buma NL Award voor Beste Album voor 'Alles met je delen'.

Leonie Meijer werd onderscheiden met de Buma NL Award voor Beste Video voor haar clip bij het nummer 'Het staat in de sterren'.

Frans Bauer ontving uit handen van Sena-directeur Markus Bos de Sena Entertainment Award.
Sterren.nl zendt op zaterdag 27 oktober om 16.00 uur op Nederland 1 een verslag uit van de uitreiking.

Vakprijzen
De Buma NL Award voor Beste Boeker werd tijdens Buma NL uitgereikt aan Ludo Voeten van entertainmentbedrijf Rocket.

Jeroen Stroeve nam namens winkelbedrijf Blokker de Buma NL Award voor Beste Retailer in ontvangst.

Enkele dagen voor Buma NL ontvingen presentatoren Irene Moors en Carlo Boszhard in hun RTL4-programma Life4You uit handen van Jan Smit en Gerard Joling de Buma NL Media Award.

Buma NL
Buma NL is het evenement voor de Hollandse muziek en werd voor de derde maal gehouden in 's-Hertogenbosch. Buma NL bestaat uit een conferentie voor muziekprofessionals, een showcasefestival en Sterren.nl presenteert de Buma NL Awards. 
Mediapartners van Buma NL zijn: Sterren.nl, Radio Oranje Nationaal, TV Oranje, Radio Hollandio, Radio NL en 100% NL.

Buma NL is een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en Buma en wordt ondersteund door Sena. Buma NL wordt geproduceerd door Brand New Live.

www.buma.nl