Op 4 september verschijnt bij het indie muzieklabel Top Notch het album ‘Oh Liefde’ van Mieke Stemerdink. De dertien liedjes varieren van obscure covers, vertalingen en nieuw repertoire geschreven door Huub van der Lubbe (De Dijk) en Guido Belcanto. Het album dat lang de werktitel ‘Billy Holiday meets Tante Leen’ had, is nadrukkelijk geen nostalgisch project. “Het opnemen van dit album was een enerverend koorddansen om het juiste evenwicht te vinden”, aldus Mieke Stemerdink.

Aan het begin van de roerige jaren '80 beginnen een aantal muzikanten de gelegenheidsformatie De Gigantjes. De jonge zangeres Mieke Stemerdink is het stralende boegbeeld van deze op de jaren '50 geïnspireerde rhythm & blues band. De Gigantjes spelen als huisorkest bij VARA's Nachtshow. Mede hierdoor groeit de band uit tot een van de meest gevraagde live-acts van Nederland. Maar ook Europa en zelfs Afrika worden doorkruist.
Na diverse formatiewisselingen houden de De Gigantjes in 2000 officieel op te bestaan. Sindsdien speelt Stemerdink met Mieke Giga's New Swing Show, een big band formatie van 17 muzikanten. Ook is ze het gezicht van Mieke und 3 Männer im Schnee met Duits repertoire van Nina Hagen, Dietrich tot Fassbinder. Hiernaast heeft Mieke haar eigen smartlappenband en is ze onderdeel van de befaamde all girl-formatie Girls Wanna Have Fun.

"Oh Liefde"
Over een periode van twee jaar neemt Mieke Stemerdink met een wisselende groep muzikanten in de studio van Frans Hagenaars (Daryll-Ann, Moss, Bettie Serveert) haar nieuwste album op. Op ‘Oh Liefde’ staan 13 liedjes. Van klassieke smartlappen uit het Nederlandse repertoire tot nieuw werk. Het rijk gearrangeerde album (Reyer Zwart) bevat onder meer bewerkingen van de Zangeres Zonder Naam (Ach Vaderlief, Toe Drink Niet Meer), Zwarte Riek (Amsterdam Huilt) en Tante Leen (En Toch Haat Ik Je Niet). Maar ook vertalingen van twee obscure Billy Holiday nummers. Huub van der Lubbe schonk Stemerdink zijn teksten ‘Doorzichtige Mannen’ en ‘Vergeten’ die door vaste begeleider Jan Robijns werden bewerkt. De beroemde Vlaamse chansonnier Guido Belcanto schreef voor Mieke het prachtige Oh Liefde, Oh Liefde.
Ik heb geprobeerd om Tante Leen als Billy Holiday te laten klinken en Holiday liedjes als Tante Leen”, zegt Mieke Stemerdink. “Holiday is vanuit mijn jazzachtergrond, de basis. Het levenslied is mijn liefde. Ik zing beiden met dezelfde intensiteit en heb bewust van beiden obscure nummers gezocht met als uitgangspunt een bepaald soort blues. De liedjes op dit album gaan over moeders, mannen, hoeren en de dood. Achtergronden en landsgrenzen doen er niet toe, uiteindelijk komt alles op dit album uit bij de liefde.”
Bij een aantal liedjes op het album zullen de komende tijd sfeervolle video’s verschijnen. De dag voor de release van het album wordt ‘Oh Liefde’ gepresenteerd. Binnenkort wordt meer over deze feestelijke avond mét band bekendgemaakt.

https://www.facebook.com/mieke.stemerdink

 

 

Top Notch presenteert 'Oh Liefde' van Mieke Stemerdink