En alle muziek die overblijft, is... De Supersonische Boem

23-01-2013 @ 08:47

En alle muziek die overblijft, is... De Supersonische Boem
Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in de 21e eeuw

Op 22 februari verschijnt De Supersonische Boem, een bijzonder album waarop popartiesten als Marike Jager, Spinvis, Dave Von Raven, Henk Koorn, Eefje de Visser en Tim Knol hun eigen draai geven aan de liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Het project werd half januari officieus gepresenteerd met twee uitverkochte concerten in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Op de kop af 50 jaar nadat Schmidt en Bannink voor het eerst samenwerkten aan het nummer 'Wiegeliedje (Je vader is naar Venus)' blaast een nieuwe generatie musici hun werk nieuw leven in. Een muzikale ode met een eigengereide inslag. Artiesten die hun opwachting maken zijn de Blue Grass Boogiemen, Marike Jager, Tim Knol, Henk Koorn (Hallo Venray), Roos Rebergen (Roosbeef), Gerard van Maasakkers, Janneke Nijhuijs (The Deaf), Dave von Raven (The Kik), Alex Roeka, JW Roy, Anne Soldaat, Janne Schra, Mevrouw Tamara, Spinvis, Meindert Talma en Sam Valkenborgh (Fixkes).
Zij hebben klassiekers en onbekendere nummers naar hun hand gezet. De opdracht was: "Doe wat je het liefst doet, dan is het altijd goed." Met eerbied voor de tekst, de muziek en de originele uitvoeringen, maar ook met een stevige dosis anarchistische eigenzinnigheid maakten zij De Supersonische Boem.

Het Parool was bij de presentatie in De Kleine Komedie en hoorde voor de show het album: “‘En toen’ is in de versie van Tim Knol een trage, dreigende rocksong geworden. Heel tegendraads is de gitaarsolo in het nummer. Zo'n bijna anarchistische benadering tekent De Supersonische Boem. Eefje de Vissers cover van ‘Wiegeliedje’ (ook bekend als ‘Je vader is naar Venus’) heeft een Major Tom-achtige arrangement. De Blue Grass Boogiemen verplaatsen ‘Hé, hé word wakker’ muzikaal naar het Amerikaanse platteland. En Henk Koorn en Janneke Nijhuis laten ‘Vluchten kan niet meer’ (waaraan De Supersonische Boem zijn naam ontleent) klinken als een song van The Velvet Underground.
Het is niet de eerste keer dat popmuzikanten werk van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink uitvoeren. Ter gelegenheid van Schmidts tachtigste verjaardag zongen Jan Rot en Rick de Leeuw in het tv-programma Een nieuwe jas het nummer ‘Op een mooie pinksterdag’.
Schmidt wond er geen doekjes om: ze vond het verschrikkelijk. Wat zou ze van De Supersonische Boem hebben gevonden? Flip van Duijn, Annie M.G. Schmidts 61-jarige zoon, ook aanwezig in De Kleine Komedie: ''Ik denk dat ze er heel gemengde gevoelens over zou hebben gehad, maar ze zou zeker zijn gevallen voor het enthousiasme.''
En wat vindt Van Duijn, de beheerder van Schmidts nalatenschap ('Mijn moeder is mijn beroep'), er zelf van? 'Geweldig! Ook al ben ik helemaal niet van de popmuziek, ik dacht dat Excelsior een voetbalclub was.

Mirliton Theater
De cd-opnames vonden van 29 oktober tot en met 11 november plaats in het Mirliton Theater, een verborgen parel op de tweede verdieping van het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catherijne. In de jaren zeventig en tachtig was het Mirliton een belangrijke plek om nieuwe cabaretiers te zien. Tineke Schouten en Herman Berkien traden hier in die jaren regelmatig op. Het interieur van het theater is nog volledig in originele staat, inclusief bar en kaartjesloket. Vastgoedbedrijf Corio, eigenaar van Hoog Catharijne, heeft het theater onlangs helemaal opgeknapt. Bij de geplande renovatie van Hoog Catharijne over enkele jaren, zal het Mirliton voor altijd verdwijnen.

Medewerkers
De Supersonische Boem is een samenwerkingsverband van de erven Schmidt, de erven Bannink en muzieklabel Excelsior Recordings. Reyer Zwart had de muzikale leiding en maakte de arrangementen. Het album werd geproduceerd door Frans Hagenaars en Remco van Rijn. Johan Kramer (voorheen KesselsKramer, tegenwoordig The Very Small Office of Johan Kramer) is verantwoordelijk voor het artwork. Tim Knol filmde een backstage-documentaire, die nu te zien is op het YouTube-kanaal van Excelsior Recordings.

Tracklisting De Supersonische Boem
01. Aan de trapeze / Sam Valkenborgh
02. Emma Dilemma / Dave von Raven
03. De ouwe Jacob / Alex Roeka
04. Kleine zwakke vrouw / Marike Jager
05. De laatste dans / JW Roy
06. Stroei-voei / Meindert Talma
07. Vluchten kan niet meer / Janneke Nijhuijs en Henk Koorn
08. Duifies, duifies / Roos Rebergen
09. Wiegeliedje / Eefje de Visser
10. De twips / Janne Schra
11. Sorry dat ik besta / Gerard van Maasakkers
12. En toen / Tim Knol
13. Schaarste / Mevrouw Tamara
14. Aan een klein meisje / Spinvis
15. Hé, hé word wakker / Blue Grass Boogiemen

http://www.annie-mg.com/

http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Harry_Bannink

https://twitter.com/xlcr