Nieuw album van Boh Foi Toch

14-02-2010 @ 12:18

De bekende Achterhoekse band Boh Foi Toch stond 20 jaar geleden voor het eerst op het podium, en gaat nog steeds “Gewoon Verdan”. De laatste (live) CD, “Foi Foi Toch, 10 Jaor Boh Foi Toch” kwam 10 jaar geleden uit. Nu is er het nieuwe album “Gewoon Verdan” met vijftien niet eerder vastgelegde nieuwe songs. De combinatie van gitaar, basgitaar, drums en trekharmonica levert ook nu weer verrassende muziek op van mambo’s en calypso's naar jigs, walsen en foxtrots. Het traditionele Oost-Nederlandse stapellied Antoon met de Bok is omgebouwd tot een swingende cajun twostep en zal ongetwijfeld op menig feest zijn oude plaats weer innemen. De zydeco twostep ’t Bedde werd geschreven voor een kringlooporganisatie en beschrijft de geschiedenis van een oud bed. Het rocknummer Wieterop wordt afgewisseld met de Tex-Mex polka De kies en ik, een voordracht ter lering en vermaak over een boer die zijn kiesken (kalfje) op de markt verkoopt. De ballade In ’t brook, over de zoete herinnering aan een jeugdliefde en de slowfox Gin donder, over een verlegen man die –behalve het innemen van ‘smook en drank’- geen initiatief neemt de vrouw van zijn dromen voor zich te winnen, maar ook het bierlied Geef mi’j mien bier es an laat horen dat het met Boh Foi Toch goed feesten is, maar dat het zeker ook heel anders kan. Het grootste deel van de liedjes bestaat uit eigen composities en de teksten zijn allen in het Neder-Saksisch geschreven.

Behalve het nieuwe album is er een DVD van ongeveer 45 minuten gemaakt, waarop te zien en te horen is, hoe deze nieuwe CD “Gewoon Verdan” tot stand is gekomen en wat Boh Foi Toch er zich bij dacht. Er wordt een eerlijk zicht gegeven op de plaats van ieder bandlid binnen Boh Foi Toch. Gesprekken met Paul, Han, Willem en Hans maken duidelijk wat zij met de muziek van de band en met het maken van de CD hebben. De ontwikkeling van de nummers op de CD komt in beeld en daarbij ook de problemen met de Sound, de Groove en de Feel, maar gelukkig worden de oplossingen ook getoond. Deze DVD is bijgesloten bij de CD.

De albumpresentatie zal plaatsvinden op zaterdagavond 20 februari tijdens een optreden in de Dancing en op zondagmorgen 21 februari tijdens een koffieconcert, dat om 11.30 uur begint, beide in De Radstake in Heelweg. Misschien is het wel even goed de niet Achterhoekers hierbij te waarschuwen dat een koffieconcert van Boh Foi Toch in Twente absoluut iets anders is dan wat wij ons bij een koffieconcert voorstellen…..

Boh Foi Toch "Gewoon Verdan"

(eigen beheer / distr. Coast to Coast)

www.bohfoitoch.nl