RENÉ KARST: EEN BEETJE ANDERS… MAAR OOK LEUK!

13-05-2008 @ 13:50

Met zijn nieuwe single Ik wil zo graag weer twintig zijn’ zet René Karst de volgende stap op weg naar een landelijke doorbraak. De 41-jarige zanger uit Hoogeveen mag zich al vele jaren een van de toppers van Drenthe, Groningen en Overijssel noemen. Sinds vorig  jaar werkt hij hard aan het verleggen van zijn werkterrein en daarin lijkt hij te slagen. Het succes van zijn eerste solosingle ‘Supergave Tijd’ was veel groter dan verwacht en bezorgde de zanger op zijn veertigste een totaal nieuwe carrière.
Zijn solosingles en -album zorgden voor interesse vanuit de landelijke media en ook voor opvallend veel verzoeken om in de rest van Nederland te komen optreden. Met ‘Ik wil zo graag weer twintig zijn’ wil René Karst nu definitief doorbreken.
René Karst, samen met zijn moeder bekend als Duo Karst, staat al vanaf zijn elfde jaar op de planken met een hoofdzakelijk Drentstalig repertoire. Als zijn moeder anderhalf jaar geleden haar vijfenzestigste verjaardag viert vertelt ze het wat kalmer aan te willen doen. “Even dacht ik: wat nu? Ik leef van de muziek en er moest toch brood op de plank komen,” aldus René Karst die ervan overtuigd was dat hij niet als solozanger in de wieg was gelegd. “Opeens herinnerde ik me het liedje ‘Supergave Tijd’, dat mijn moeder vijf jaar eerder had geschreven. Ik haalde het uit de la en heb het opgenomen. En wat gebeurt er? Het werd een hit! Sindsdien heb ik meer handtekeningen gezet dan in de dertig jaar ervoor. Niet alleen het publiek heeft die bijzondere andere kant van me ontdekt, ook ikzelf…. Ik heb nu ervaren dat mij het jasje van de solozanger als gegoten zit.
Niet alleen het geluid van René Karst is veranderd sinds hij op de solotoer is. Ook wat uiterlijk betreft heeft hij een metamorfose ondergaan. Zijn kapsel is eigentijdser geworden en het driedelige kostuum heeft hij ingeruild voor luchtige casual kleding. Rene heeft duidelijk gekozen voor een jonger imago. Dat is niet alleen te horen in de liedjes die hij met veel verve brengt maar ook te zien op Hyves waar hij ontelbare vrienden heeft. Liedjes die tegenwoordig duizenden mensen in vervoering brengen en de zanger zelf ‘feestpop’ noemt. Rene Karst vindt zichzelf geen echte feestzanger. “Ik heb geleerd een entertainer te zijn en dat ben ik ook gebleven. Liedjes met loze teksten zijn aan mij niet besteed. Ik breng songs, die gemakkelijk in het gehoor liggen en waarvan de tekst toch diepgang heeft. Zonder artiesten van het echte feestrepertoire ook maar iets tekort te doen wil ik me op deze manier onderscheiden. Misschien maak ik het mezelf gemakkelijker als ik niet zo’n belang zou hechten aan de teksten van mijn liedjes, maar ik ben nu eenmaal ‘anders dan anderen’.
René Karst bruist van energie. Hij is, wat veel mensen niet weten, naast zanger en artiest ook componist, tekstschrijver en producer. In Zuidwolde runt hij al jaren zijn eigen studio, waar veel sterren uit de nationale showbizz hun cd’s opnemen. Zijn agenda puilt uit, maar dat is voor hem geen reden om de komende maanden niet al het mogelijke te doen om zichzelf met de single ‘Ik wil zo graag weer twintig zijn’ landelijk in de schijnwerpers te zetten. Rene Karst is klaar voor het grote werk……!