In 2008 3 DJ's een lintje

25-04-2008 @ 16:47

Oud-Veronica DJ en presentator Will Luikinga heeft vandaag 25 april een lintje gekregen. Hij krijgt de onderscheiding onder andere voor zijn jarenlange bijdrage aan de Nederlandse muziek. Zowel als dj, maar ook als muzikant en producer geniet Will Luikinga als sinds de jaren '60 grote bekendheid. Samen met Dick Bakker schreef hij in 1975 het nummer Ding a Dong voor Teach In, tot nu toe het laatste winnende songfestivalnummer voor Nederland. Ook was hij actief met de groep Roek Williams & The Fighting Cats en schreef hij hits voor Alexander Curly.
Will kreeg bij Radio Veronica enorme bekendheid door zijn spelletje Will Wil Wel en de gokautomaat "Harry" (vernoemd naar de toenmalig minister van CRM (Harry van Doorn). Later was hij DJ bij de Veronica Omroep Organisatie, van 1992 tot 1997 bij Radio 538 en daarna nog bij enkele andere radiostations.

Ook Frits Spits is dit jaar al in de prijzen gevallen. De presentator van Radio 2 kreeg in januari het lintje Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding toen in een speciale uitzending van zijn programma 'Tijd Voor Twee'. Frits Spits zit inmiddels 35 jaar in het radiovak. 
Sinds 1973 heeft Frits grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse publieke omroep, en vervulde hij een voorbeeldfunctie en is ook een inspiratiebron voor veel collega-radiomakers. Ook is hij een belangrijke stimulator van de Nederlandse popmuziek.
Kort na de overhanding van het lintje ontving Spits uit handen van Radio 2 zendercoördinator Kees Toering ook de Radio 2 Zendtijd Prijs 2008. Frits krijgt die prijs vanwege zijn lange staat van dienst op de radio en het feit dat hij al die jaren een enorme pleitbezorger is geweest voor het Nederlandstalige product op de radio.

Ferry Maat kreeg vorige week het lintje Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De huidige dj van Radio Veronica is  van zeer grote betekenis geweest voor de Nederlandse radio en voroal ook om zijn programma de Soulshow dat inmiddels meer dan 35 jaar bestaat, eerst bij Radio Noordzee (tot augustus 1974), daaarna bij de TROS.
Ferry Maat is van zeer grote betekenis geweest voor de Nederlandse radio. Daarnaast zet Maat zich in voor goede doelen.  

Bij de traditionele lintjesregen valen dit jaar in totaal 3548 mensen in de prijzen. De lintjesregen is dit jaar vroeger dan gebruikelijk. Dat heeft te maken met het feit dat Hemelvaartdag direct na koninginnedag valt. Het kabinet vreest dat veel mensen dan met vakantie zijn, en heeft besloten om de lintjes op 25 april uit te delen. Dat is voor veel mensen de laatste werkdag voor de meivakantie.