ROCKACADEMIE-STUDENTEN STARTEN EIGEN MUZIEKBEDRIJF

22-02-2008 @ 16:26

Studenten ontwikkelen nieuwe deal voor artiest
 
Sinds september 2007 zijn studenten van de Rockacademie in Tilburg gestart met een bijzondere muziekmaatschappij: de Rockacademie Content Exploitatie Maatschappij (RACEM). Het doel van deze maatschappij is jonge, talentvolle artiesten te begeleiden en verder te helpen in hun muzikale carrière. RACEM gaat dit doen door zorg te dragen voor album-opnames, het boeken van optredens, het uitdenken van een carrièreplan en promotie.
Aanleiding voor dit nieuwe initiatief is dat artiesten de afgelopen decennia vaak het gevoel hebben gehad in hun relatie met de industrie benadeeld te zijn, al dan niet uit onwetendheid van de artiest maar soms ook terecht. RACEM heeft daarom een alternatief ontwikkeld: het artiesten partnership. Basis is een positieve samenwerking waarin beide partijen het beste kunnen halen uit elkaar en die voldoende vrijheid biedt om toekomstige kansen te pakken.  
Zo onderscheidt RACEM zich van andere muziekmaatschappijen: het is een commercieel bedrijf, maar plaatst een lange termijn visie op de ontwikkeling van de carrière van de artiest boven het eigen commerciële belang. Er wordt uitgegaan van een visie waarin artiest en manager in volledige harmonie samenwerken om de carrière van de artiest maximaal te exploiteren, juist omdat ieder zijn eigen specialiteiten en ambities heeft. Gino Vannelli gaf tijdens een lezing op Noorderslag reeds aan dat een dergelijke samenwerking succesvol is: hij vertelde de langste relatie met zijn manager te hebben behouden omdat er geen 'zwaar' contract aan ten grondslag lag, maar slechts een basale 'letter of intent'.
Op www.RACEM.nl is meer informatie te vinden.