Edsilia Rombley naar Eurovisie songfestival 2007 voor Nederland

16-12-2006 @ 21:09

Edsilia Rombley vertegenwoordigt Nederland in 2007 bij het Eurovisie Songfestival. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt in het tv-programma van Paul de Leeuw. De 51e editie van het evenement vindt in mei plaats in de Finse hoofdstad Helsinki. Het is de tweede keer dat de 28-jarige zangeres deelneemt aan het festival. In 1998 behaalde ze de vierde plaats met het nummer 'Hemel en aarde'.
 
De zangcarrière van Edsilia Rombley begint in 1995, toen ze met Gracia Gorré, Karima Lemghari en Susan Haps de R&B-groep Dignity vormt. Een jaar later verschijnen de singles Talk To Me en Hold Me. In 1996 wint Edsilia de finale van de Soundmixshow met een imitatie van Oleta Adams (I Just Had To Hear Your Voice). In 1997 volgt internationale bekendheid dankzij de winst op de Europese Soundmixshow met hetzelfde nummer. Datzelfde jaar verlaat Edsilia de groep Dignity en verschijnt de eerste solosingle Baby It's you. In 1998 behaalt Edsilia de 4e plaats op het Eurovisiesongfestival 1998 (het beste resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975) met het door Fluitsma & Van Tijn geschreven nummer Hemel En Aarde.

Van het Engelstalige album Edsilia uit 1998 komen de singles Second Floor en Get Here (wederom een cover van Oleta Adams) uit, die beiden floppen. Na veel strubbelingen volgde in 2002 het door Tjeerd Oosterhuis geproduceerde album Face To face. Die wordt voorafgegaan door de hitsingle What Have You Done To Me,  Ze haalt in 2003 een TMF nominatie voor beste zangeres nationaal. Ondanks de hoogte verwachtingen wil het nieuwe album niet echt verkopen. Face To Face wordt ook in 2003 in Duitsland uitgebracht en behaalt daar minimaal succes. De zangeres verblijft zelfs enkele maanden voor promotie in Duitsland maar ook daar wordt het album geen succes.
Vanaf januari 2004 toert ze met jazzpianist Michiel Borstlap, met wie ze een combinatie speelt van pop en jazz. Naast eigen repertoire zingt ze nummers uit van onder meer Anita Baker en Oleta Adams
In 2005 gaat Edsilia voor de eerste keer op tournee langs de Nederlandse theaters met de show Van Jongs Af Aan. Ondanks haar minimale succes als zangeres, is de tour redelijk succesvol. In 2006 doet Rombley mee aan het RTL 4 tv-programma Dancing with the Stars. Kort daarna in juni verschijnt Edsilia's nieuwste Nederlandstalige single Dan Ben Ik Van Jou als voorloper van een geheel nieuw album met Nederlandse composities. Het nummer is een redelijk succes in de hitlijsten. Op 1 september 2006 trouwt Edsilia met Tjeerd Oosterhuis. Onlangs is er nieuwe single van de zangeres verschenen: Eén Keer Meer Dan Jij. Deze ballad is geschreven door Tjeerd Oosterhuis en is de voorloper van het nieuwe album Meer Dan Ooit. De release staat gepland voor januari 2007. Tevens zal Edsilia vanaf januari voor de tweede maal de Nederlandse theaters afgaan voor een tournee. Op de single "Vlinders" van Brainpower die in december 2006 is uitgekomen, is ze te horen in het refrein.