Edsilia Rombley niet in finale Songfestival

11-05-2007 @ 09:53

Donderdagavond 10 mei werd in Helsinki de halve finale van het 52-ste Eurovisie Songfestival gehouden. Van de 28 deelnemers konden er tien door naar de finale, op 12 mei, Nederland zit daar niet bij. Edsilia Rombley moest als 10e met 'On top of the world'. Ze trad op in een sexy oranje jurk met gouden glitters en de danseressen/achtergrondzangeressen droegen witte broekjes en zilveren topjes.
Het was een felle en energieke act waarbij het enthousiasme er vanaf spatte, compleet met een lange uithaal en een knipoog van Edsilia. Maar het mocht allemaal niet baten.
Van tevoren was Edsilia door Finse kranten nog betiteld als 'kanshebber', maar de televoters gaven vooral hun stem aan landen uit het voormalige Oostblok. Ook andere gedoodverfde finalisten, zoals Zwitserland (DJ Bobo), Cyprus (Evridiki) en Andorra (Anonymous) haalden het niet.  
Eerder deze week gaf de man van Edsilia, componist Tjeerd Oosterhuis, aan dat als Nederland de finale niet zou halen hij zich gaat revancheren. "Misschien niet direct volgend jaar, maar we gaan het hoe dan ook nog een keer proberen."
Het eerste Songfestival in Finland, in 45 jaar dat het land meedoet, werd geopend met een sprookje dat liet zien hoe de winter in de zomer verandert.
De organisatie van het Songfestival dankte Finland aan de winst van Lordi, vorig jaar, met 'Hardrock Hallelujah. Die winst was opvallend omdat het festival voor het eerst door een rockgroep werd gewonnen en nog wel door monsters met maskers. De winst van Lordi heeft ook invloed op het festival van dit jaar.
In de halve finale was veel rockmuziek te horen. De gitaren klonken het hardst bij de inzending van Tsjechië. De stem van zanger van de groep Kabát leek zelfs een beetje op die van de voorman van Lordi. Ook de inzendingen van Kroatië, IJsland, Montenegro, Moldavië, Andorra, Cyprus en Montenegro bevatten veel gitaren.
Montenegro was dit jaar voor het eerst als zelfstandig land vertegenwoordigd op het festival, maar er waren meer landen die debuteerden, zoals het eerder genoemde Tsjechië, Servië en Georgië.
Die laatste twee landen maakten meteen een droomdebuut, want zowel de 20-jarige Georgische zangeres Sopho als de Servische Marija Serifovic mag zaterdag nogmaals optreden tijdens de finale.

Landen die doorgaan naar de finale van het Eurovisie Songfestival
Wit-Rusland    Koldun    Work your magic
Macedonië    Karolina    Mojot Svet
Slovenië    Alenka Gotar    Cvet Z Juga
Hongarije    Magdi Rúsza    Unsubstantial blues
Georgië    Sopho    Visionary dream
Letland    Bonaparti.lv    Questa Notte
Servië    Marija Serifovic    Molitva
Bulgarije    Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov    Water
Turkije    Kenan Dogulu    Shake it up
Moldavië    Natalia Barbu    Fight

Meer Songfestival op televisie: zaterdag 12 mei "De nacht van het Songfestival" van 0.14 tot 4.05 uur, 's avonds om 20.25 Mooi! het Songfestival met Paul de Leeuw en aansluitend de finale van het 52-ste Eurovisie Songfestival. Alle programma's worden uitgezonden op Nederland 1.
bron: www.omroep.nl