Album van de week: JAMES HUNTER "People gonna talk"

06-03-2006 @ 22:12

"James Hunter is one of the best voices, and best kept secrets, in British R'n'B and Soul. Check him out." - Van Morrison

Met zo'n introductie voor je albumrelease, moet je wel of heel goed zijn, of heel erg goed bevriend zijn met zo'n artiest. In dit geval dus het eerste.
James Hunter: iedereen die hem heeft gezien en gehoord is overstag. Wat een talent en wat een prachtige muziek.
"People Gonna Talk" bevat 14 originele nummers die door James Hunter zelf zijn geschreven en gearrangeerd samen met producer Liam Watson. Ze creeerden een prachtige rijke en klassieke soul-sound. Het album werd opgenomen in de Watson's Toe Rag Studios in London (ook de huisstudio van The White Stripes).
Muziek op het album varieert van ska shuffle in 'People gonna talk', naar groove in 'Talkin' 'bout my love', naar ballad in 'Mollena' met een simpele akoestische gitaar en saxofoon, en sound-a-like Sam Cooke in 'Watch & Chain' enz enz. Al met al een heel verrassend album met veel frisse muziek, maar ook met een opvallende ouderwetse toon.
Op de vraag van James Hunter aan The White Stripes hoe zijn aan hun prachtige geluid op hun album kwamen was het simpele antwoord dat dit kwam door de simpele analoge opnamen, dus niets digitaal!!!!
Zonder koptelefoons, aparte muzikanten, geen digitale extra's of computers en opnemen met de hele band inclusief zang, alles live en in n keer.
De muzikale stijl van James Hunter gaat terug naar de vroeger jaren 60 van de R&B.
De tijd van o.a. Sam Cooke, Ray Charles, BB King.
James Hunter hierover: "I feel this music is as relevant for people today as it would've been 40 years ago," zo vertelt hij. "It has a groove that makes people feel good--it makes girls want to dance. What's retro or old-sounding about that?"
Dus noem het zoals je wilt: retro, old school, new, hip. Het maakt niet uit, de passie waarmee dit album is gemaakt is direct hoorbaar.

James is al tien jaar bezig met muziekmaken en tijdens een optreden op een priv-feestje -maart 2003- was labeleigenaar van Go Records perplex dat James Hunter met zijn 4 mansband nog niet door een muziekmaatschappij was ontdekt en gecontracteerd. Een samenwerking tussen Go Records in Engeland en Rounder in de USA zorgden voor een uiteindelijke release in zowel Europa als de US.
In 1996 verscheen al een eerder album van James Hunter via Ace Records, het debuut heet "Believe What I Say", waarop gastoptredens van Van Morrison en Doris Troy. In 2001 Boz Boorer, Morrissey's leadgitarist en Musical Director, produceerde Hunter's album, "Kick it Around", op het Duitse label Ruf Records.
James Hunter kent Van Morrison al van de begin jaren '90, toen Hunter optrad in Wales. Daarna toerde James Hunter regelmatig met Van Morrison, en kwam daarmee ook in contact met grootheden als John Lee Hooker, Junior Wells, Jimmy Witherspoon en Georgie Fame. Hunter is ook te horen op Van Morrison's live album 'A Night in San Francisco' en het studioalbum 'Days Like This'.

Hunter is geboren in Colchester, England en al van jongs af aan hoort hij de R&B-muziek, omdat zijn grootouders een oude grammofoon hadden draaiden ze (hij en zijn broer) veel 78-toeren muziek, dus veel uit de jaren '50. Denk hierbij maar eens aan Jackie Wilson's "Reet Petite" en veel andere Rock 'n Roll in zijn vroege vorm. Voor Hunter geweldig omdat de muziek op de radio hem niet echt aantrok.

Inmiddels is James Hunter een ervaren muzikant met ook veel ervaring met optredens in vele clubs en op kleine festivals in London en in Europa.
Voor diegenen die iets meer over James Hunter nog willen weten verwijs ik naar zijn website en een EPK van hem: http://www.jameshuntermusic.com/epk/

Album van de week: JAMES HUNTER "People gonna talk"
release: 7 maart 2006
label: go entertainment/rounder

Het album is deze week iedere avond tussen 20.00-23.00 te horen via: www.laserradio.nl