Popprijs 2023 naar Joost Klein

21-01-2024 @ 09:50

Joost Klein is de winnaar van de Popprijs 2023. De Friese rapper, schrijver en audiovisueel kunstenaar ontving uit handen van presentatoren Vera Siemons en Justin Verkijk de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek tijdens Noorderslag, onderdeel van festival ESNS. Volgens de jury heeft Joost afgelopen jaar de grootste impact op de Nederlandse popmuziek gemaakt met liedjes waarin op unieke wijze de tijdsgeest wordt gevangen, internationaal succes in de hitlijsten en successen op de podia. De Popprijs, georganiseerd door Buma Cultuur, ESNS en Kunstenbond, bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. De bekendmaking was live te zien bij de NTR op NPO 3, te horen op NPO 3FM en te zien via de livestream van het festival.
 
Met Joost Klein bekroont de jury een artiest die als geen ander de tijdsgeest aanvoelt en vertaalt in zijn werk, zowel qua vorm als wat betreft inhoud. Zijn liedjes verhalen over ernstig persoonlijk leed, zijn geestelijke problemen en de chaos van jong zijn anno 2024, maar zijn nooit gespeend van humor en bieden zijn luisteraars naast relativering en herkenning ook hoop. Muzikaal heeft Joost een eigen signatuur, waarin de constante stroom van prikkels, een korte aandachtspanne en zelfspot verklankt wordt in aansprekende liedjes.
 
Met zijn kwetsbare opstelling en verbindende boodschap was hij in 2023 een grote steun voor jongeren in een jaar dat gekenmerkt werd door polarisatie, politieke crises, klimaatproblemen, oorlogen, woningtekorten en prestatiedruk. Daarbij hanteert hij een voor deze tijd typerende Do It Yourself-aanpak en gaat multimediaal te werk op een wijze die past bij een generatie van digital natives. Met zijn muziek werd hij in 2023 in korte tijd buitengewoon succesvol in Nederland, met optredens op o.a. Pinkpop, Lowlands en talloze andere festivals, maar ook in Duitsland en België.  
 
De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, streamingcijfers, nationaal en internationaal succes, impact of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury. De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag, de graadmeter voor Nederlandse muziek tijdens het Groningse showcasefestival ESNS.
 
Het is de 37e keer dat de Popprijs is uitgereikt. Vorig jaar viel de Popprijs ten deel aan de Haagse band Goldband. De jaarlijks uitgereikte Popprijs kan ten deel vallen aan artiesten uit de volle breedte van de popmuziek. Zo was de eerste winnaar van de Popprijs in 1986 Mathilde Santing. Ook onder andere 2 Unlimited (1994), Arling & Cameron (2000), Tiësto (2002), Within Temptation (2005), De Dijk (2008), Kensington (2017) en Ronnie Flex (2018) wonnen de prijs. De Popprijs is een initiatief van Kunstenbond en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek.
 
De jury bestond dit jaar uit:
Rob Ester (Qmusic), Fernando Halman (FunX), Veronica van Hoogdalem (Omroep ZWART / Praat Muziek Met Me), Lois de Jong (NTR), Patrick Onderweegs (Kunstenbond), Joost Neelemans (Apple Music), Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Anna Veenstra (Melkweg) en Maartje Glas (Buma Cultuur, voorzitter jury).