Lennaert Nijgh Prijs 2023 toegekend aan Spinvis

22-05-2023 @ 11:07

De Lennaert Nijgh Prijs is toegekend aan Spinvis. Dat is door Buma Cultuur-directeur Frank Helmink bekendgemaakt in de uitzending van Spraakmakers op NPO Radio 1. De prijs wordt 22 mei uitgereikt tijdens het Buma Awards Gala 2023 in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

Spinvis, geboren als Erik de Jong, is een Nederlandse singer-songwriter en multi-instrumentalist die een geheel eigen stijl heeft gecreëerd en bekend staat om zijn poëtische benadering van muziek. Zijn composities dragen allemaal een bijzonder signatuur en die weet Spinvis te voorzien van unieke songteksten. In 2002 debuteerde hij met een titelloos album. Direct werd zijn talent erkend en ontving een aanmoedigingsprijs in de vorm van een Zilveren Harp. Daarna volgde een reeks van even succesvolle albums met als laatste het onlangs verschenen album Be-Bop-A-Lula dat door diverse recensenten met een maximale score werd beoordeeld.

Frank Helmink vindt het volkomen terecht dat de Lennaert Nijgh Prijs aan Spinvis wordt toegekend: "Spinvis is met zijn taalgebruik in staat met woorden een wereld te creëren die zowel herkenbaar als mysterieus is. Hij jongleert met woorden en zinnen, met als doel de luisteraar mee te nemen op een wonderlijke reis."

Bernard Kobes, CEO van BumaStemra sluit daar op aan: "Lyrisch, poëtisch, beeldend, gelaagd, persoonlijk, autobiografisch; het is allemaal van toepassing op de songteksten van Spinvis. Elk album opnieuw een tekstuele ontdekkingsreis. Wie dat al ruim twintig jaar weet te presteren verdient oprecht de Lennaert Nijgh Prijs 2023."

Buma Awards
Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2022. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lifetime Achievement Award naar Herman van Veen en is de Buma Gouden Harp voor DJ Paul Elstak.

Over BumaStemra en Buma Cultuur
Buma Cultuur is opgericht door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BumaStemra en ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Belangrijke initiatieven van Buma Cultuur zijn: Eurosonic Noorderslag, Amsterdam Dance Event, Buma Music in Motion, Buma Music Academy en de muziekprijzen Buma Awards.