Pianist Wim Mertens voor drie shows naar Nederland

28-01-2018 @ 10:53

De Vlaamse componist Wim Mertens behoort inmiddels al enkele decennia tot de absolute top op het gebied van klassieke muziek. Ter gelegenheid van het drieluik 'Cran aux Oeufs’ komt de Vlaamse grootmeester voor een reeks concerten naar Nederland in oktober 2018. In trio-bezetting zal de virtuoos grote delen van zijn triptiek uitvoeren en ook ander bekend werk.

De verdiensten van Wim Mertens in enkele regels opsommen is een onmogelijke opdracht. De in 1953 geboren componist, musicoloog, muzikant en zanger is een internationaal fenomeen. Hij bracht -en brengt- zijn muziek ten gehore voor volle concertzalen in Europa, Noord- en Centraal-Amerika, Japan, Thailand en Rusland. Zijn catalogus telt inmiddels meer dan 68 albums. Zijn muziek werd door film, theater, dans, televisie en de radio opgepikt en veroverde zo de harten van een breed publiek. 'Struggle for pleasure’, 'Often a bird', 'Iris’ en 'Close cover’ zijn slechts enkele bekende voorbeelden.

Cran aux Oeufs
In 2017 bracht de componist de trilogie Cran aux Oeufs uit. Het hedendaagse Brussel, het oude Rome en het oude Griekenland. Cran aux Oeufs is 'a musi-fiction’- triptiek waarin de connecties tussen lied, poëzie en werkelijkheid afgetast worden. Wim Mertens gaat verschillende werken van de albums Charaktersketch, What are we, locks, to do? en Dust of Truths uitvoeren. De Vlaamse pianist bracht in 2015 deel 1 uit: 'Charaktersketch’ waarin de gewijzigde positie van Brussel en Europa als drager van cultuur en economische macht centraal staat. Het tweede deel, 'What are we, locks, to do?’ verscheen in 2016 en is het 10e solo album voor Mertens. Hierin mixt hij mythe en realiteit, teruggrijpend op de politieke en culturele invloeden van het oude Rome op Egypte in de derde eeuw voor Christus. In 'Dust of Truths’ (2016) refereert Mertens tot slot aan het oude Griekenland en de Slag bij Actium in het jaar 31 voor Christus waar Marcus Antonius en Cleopatra vochten tegen de vloot van de latere keizer Augustus en Mertens zich afvraagt of dit niet eigenlijk een Romeinse burgeroorlog was in plaats van een internationaal conflict.

In deze tour worden stukken van 'Cran aux Oeufs’ als trio gebracht; met cello, piano en viool of clarinet.

Wim Mertens Trio
15.10.2018 Paradiso, Amsterdam
Verkoop via www.ticketmaster.nl
18.10.2018 Muziekgebouw, Eindhoven
Verkoop via www.muziekgebouw.nl
20.10.2018 De Oosterpoort, Groningen
Verkoop via www.oosterpoort.nl