Als je naar het hedendaagse wereldtoneel voor klassieke muziek kijkt, dan excelleert België daarop met componist Wim Mertens. Ter gelegenheid van het onlangs verschenen drieluik 'Cran aux Oeufs’ bereidt de Vlaamse grootmeester momenteel een reeks concerten voor, die hem op 2 december naar Utrecht zal brengen. In trio-bezetting zal hij in TivoliVredenburg grote delen van zijn recente triptiek uitvoeren.

De verdiensten van Wim Mertens in een aantal regels opsommen is een haast onmogelijke opdracht. De in 1953 geboren componist, musicoloog, muzikant (piano en klassieke gitaar) en contra-tenorzanger is de afgelopen decennia tot een internationaal begrip uitgegroeid. Zijn muziek heeft een sterk melodisch fundament en is vaak minimalistisch van aard. Hij bracht - en brengt- zijn muziek voor volle concertzalen in Europa, Noord- en Centraal-Amerika, Japan en Rusland. Veel stukken werden reeds door de film-, theater-, dans-, reclame-, televisie- en radiowereld opgepikt en veroverden zo de harten van een breed publiek. 'Struggle For Pleasure’, 'Often A Bird', 'Iris’, en 'Close Cover’ zijn de bekendste voorbeelden.

Cran aux Oeufs
Het hedendaagse Brussel, het oude Rome en Griekenland: Cran aux Oeufs is een muzikaal-fictionele triptiek waarin de connecties tussen lied, poëzie en werkelijkheid afgetast worden. In 2015 bracht Wim Mertens deel 1 uit: 'Charaktersketch’ waarin de gewijzigde positie van Brussel en Europa als drager van cultuur en economische macht centraal staat. Het tweede deel, 'What are we, locks, to do?’ (2016) is het 10e solo album voor Wim Mertens, waarin hij mythe en realiteit mixt teruggrijpend op de politieke en culturele invloeden van het oude Rome op Egypte in de derde eeuw voor Christus. In 'Dust of Truths’ (2016) refereert Mertens tot slot aan het oude Griekenland en de Slag bij Actium in het jaar 31 voor Christus waar Marcus Antonius en Cleopatra vochten tegen de vloot van de latere keizer Augustus en Mertens zich afvraagt of dit niet eigenlijk een Romeinse burgeroorlog was in plaats van een internationaal conflict.

Wim Mertens Trio
De tour van Wim Mertens wordt uitgevoerd in verschillende bezettingen - solo, duo, trio en ensemble. In de Hertz-zaal in TivoliVredenburg Utrecht worden stukken van 'Cran aux Oeufs’ als trio gebracht; met cello, piano en viool of clarinet.

02.12.2017 TivoliVredenburg, Utrecht

Belgisch top-componist/pianist Wim Mertens voor concert naar TivoliVredenburg