Winnaar Pop Media Prijs 2016: Rotjoch

12-01-2017 @ 21:34

Op donderdagmiddag 12 januari 2017 is door Hogeschool Inholland voor de 23ste keer de Pop Media Prijs uitgereikt. De winnaar is 101 Barz-initiatiefnemer en presentator Angelo Diop, a.k.a. Rotjoch. De uitreiking vond plaats tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. De andere genomineerden waren Volkskrant-journalist Robert van Gijssel en schrijver Arne van Terphoven.

Enkele jaren terug was 101 Barz - en dus ook de verpersoonlijking van dat platform, Rotjoch - eerder genomineerd voor de Pop Media Prijs. Toen was het blijkbaar nog net iets te vroeg. De jaren daarna was het echter overduidelijk de tijd van de Nederlandse hiphop, Rotjoch en 101Barz, dat inmiddels al zo’n 202 miljoen views op Youtube kent.

De jury schrijft: ‘Nooit was hiphop zo dominant aanwezig in de Nederlandse popmuziek als in 2016. En als geen ander voelt Rotjoch aan wat er binnen de Nederlandse hiphop gaande is. Hij bewijst op zijn eigen zender 101Barz nu al tien jaar een uitstekende neus te hebben voor nieuw talent en zorgt er dankzij sessies ook voor dat nieuw talent de aandacht krijgt die het verdient. Ronnie Flex, Broederliefde en Sevn Alias zouden zonder Rotjoch nooit zo bekend geworden als ze nu zijn. In het jaar dat 101Barz zijn tweede lustrum viert vindt de jury van de Pop Media Prijs dat het hoog tijd wordt de drijvende kracht erachter nu wel te bekronen.'

De Pop Media Prijs heeft als doel de stimulering van de Nederlandse popjournalistiek in de breedste zin van het woord. De prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre waarbij vooral wordt gekeken naar bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Kandidaten zijn individuen, of in een enkel geval initiatieven of projecten vanuit alle geledingen van de media: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film, fotografie. Hierbij gaat het in alle gevallen om publicaties met als onderwerp popmuziek.

De jury bestaat dit jaar uit: Gijsbert Kamer (Popjournalist de Volkskrant, juryvoorzitter), Atze de Vrieze (VPRO 3voor12), Yolanda Ulger (PIAS), Wilbert Mutsaers, Tim Knol en de winnaar van de Pop Media Prijs 2015: Rutger Geerling.

De Pop Media Prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-, dat door Hogeschool Inholland beschikbaar wordt gesteld. Eerdere winnaars van de Pop Media Prijs waren o.a. Jip Golsteijn, Tom Engelshoven, Anton Corbijn, Martin Bril, Gijsbert Kamer, VPRO’s 3voor12, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, Leo Blokhuis, Jan van der Plas, Sander Donkers, Eric Corton, DWDD recordings, Saul van Stapele en Atze de Vrieze.