Winnaar Pop Media Prijs 2015 Rutger Geerling

14-01-2016 @ 17:55

Op donderdagmiddag 14 januari 2016 is door Hogeschool Inholland voor de 22ste keer de Pop Media Prijs uitgereikt. Winnaar is fotograaf Rutger Geerling. De uitreiking vond plaats tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen. De andere genomineerden waren online magazine Noisey en Funx-DJ Fernando Halman.

Rutger Geerling heeft als fotograaf als geen ander de grootste bloeitijd van de Nederlandse popmuziek vastgelegd. Hij reist het hele jaar door de wereld af om gigantische EDM-festivals vast te leggen en als hij daar een helikopter bij nodig heeft, inmiddels een bekend instrument in zijn werk, dan staat die klaar.
In oktober 2015 kwam zijn eerste fotoboek ‘This is my Church’ uit, met daarin de hoogtepunten uit zijn fotografie op feesten en festivals.

De jury schrijft: ‘Geerling begon gewoon hier op Rotterdamse hardcore feestjes. De zaaltjes werden hallen, de hallen sportvelden en de sportvelden stadions. Geerling groeide mee. Ook met de Nederlandse dj’s als Tïesto en Armin van Buuren’, en: ‘Het midden in de euforie van feestende mensen - die zich laten gaan op vaak hard dreunende beats – vastleggen van een enkeling is bepaald niet makkelijk. Maar Geerling is er net zo vaardig in als het in één beeld vangen van duizenden feestgangers tegelijk’. (het volledige juryrapport is terug te vinden op www.popmediaprijs.nl).

De Pop Media Prijs heeft als doel de stimulering van de Nederlandse popjournalistiek in de breedste zin van het woord. De prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van de winnaar, waarbij vooral wordt gekeken naar bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Kandidaten zijn individuen, of in een enkel geval initiatieven of projecten vanuit alle geledingen van de media: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film, fotografie. Hierbij gaat het in alle gevallen om publicaties met als onderwerp popmuziek.

De jury bestaat dit jaar uit: Gijsbert Kamer (Popjournalist de Volkskrant, juryvoorzitter), Wilbert Mutsaers (NPO en - tot eind 2015 - Zendermanager 3FM, nu Algemeen Directeur Mojo Concerts), Mark Deuze (Hoogleraar Mediastudies/Journalistiek, Universiteit van Amsterdam), Hanna Vink (Redacteur Muziek, Vara/De Wereld Draait Door), Tim Knol (Muzikant) en de winnaar van de Pop Media Prijs 2014: Atze de Vrieze (VPRO 3Voor12).

De Pop Media Prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,-, dat door Hogeschool Inholland beschikbaar wordt gesteld. Eerdere winnaars van de Pop Media Prijs waren o.a. Jip Golsteijn, Tom Engelshoven, Anton Corbijn, Martin Bril, VPRO’s 3voor12, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, Leo Blokhuis, Jan van der Plas, Sander Donkers, Eric Corton, DWDD Recordings, Saul van Stapele, Mark van Bergen en Mary Go Wild.