InJazz opent succesvol twee weken jazz in Rotterdam

25-06-2016 @ 20:55

Terwijl de laatste artiesten de podia in LantarenVenster en Kantine Walhalla betreden, kijkt de organisatie van inJazz terug op een zeer geslaagd showcase- en netwerkevenement. De 10e editie trok zowel nationale als internationale jazzprofessionals en muziekliefhebbers. Nieuw onderdeel was de uitreiking van de Edison Jazz/World 2016 dat plaatsvond in het nieuwe Luxor Theater. Ook werd op vrijdag de winnaar van de prestigieuze Buma Boy Edgarprijs bekend gemaakt, dit jaar toegekend aan bassist en improvisator Wilbert de Joode.

De organisatie van inJazz ligt in handen van Buma Cultuur.

Succesvolle editie inJazz
InJazz beet op 24 en 25 juni het spits af van twee weken jazz in Rotterdam. Het tweedaagse evenement vormt de officiële opening van North Sea Round Town, het fringe festival van het North Sea Jazz Festival. Overdag vond de conferentie plaats met een divers programma vol inspirerende panels, netwerkmomenten, workshops en presentaties. Onder andere de panels 'Booking jazz in Europe', 'The challenge of jazz festivals', 'Dutch Jazz Archive presents its jazzhelden.nl' en 'New opportunities of employment: What can European schools do?' werden zeer goed ontvangen en bezocht. (Inter)nationale muzieklabels, programmeurs, media, boekers en muzikanten wisselden kennis uit en schudden elkaar de hand. In de avonduren werden het nieuwe Luxor Theater, LantarenVenster en Kantine Walhalla omgetoverd tot festivallocaties. Ruim 40 talentvolle bands uit binnen- en buitenland presenteerden zich tijdens dit gratis toegankelijke event aan nieuw publiek én aan de jazzprofessionals. Op vrijdagavond werden onder meer de optredens van Jeangu Macrooy, het Bodurov Trio, Zitakula en Karsu laaiend enthousiast onthaald. Tijdens het verzenden van dit persbericht is het laatste festivalprogramma in volle gang. De avond wordt afgesloten met optredens van onder meer Binker & Moses, Marutyri, EvenSanne, het Loran Witteveen Trio, Dina Medina en Voodrish.

Winnaar Buma Boy Edgarprijs 2016
De Buma Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Deze prijs is tijdens inJazz op vrijdag 24 juni toegekend aan bassist en improvisator Wilbert de Joode. Een fragment uit het juryrapport: "De Joode is autodidact; een steeds zeldzamer fenomeen in de geïmproviseerde muziek. Zijn muzikale zelfstudie staat volledig in het teken van een fascinatie voor klankkleur en akoestiek. (...) Hij heeft een uitgebreid vocabulaire en een zeer goed oor voor de muzikale mogelijkheden van een bepaalde klank, op een bepaald ogenblik, in een bepaalde ruimte." Onderdeel van de Buma Boy Edgarprijs is een door De Joode zelf samen te stellen concertavond op 7 december 2016 in het Bimhuis. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd. VPRO doet verslag van de avond op NPO Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl.

Uitreiking Edison Jazz/World 2016
Na acht succesvolle jaren in Eindhoven heeft de Edison Stichting besloten om de jaarlijkse Edison Jazz/World presentatie naar Rotterdam te verhuizen. In juni en juli 'the place to be' voor jazz in Nederland. De uitreiking van de oudste muziekprijs van Nederland vond plaats op vrijdag 24 juni tijdens inJazz in het nieuwe Luxor Theater. Winnaars Cécile McLorin Salvant (Jazz Vocaal), Yuri Honing Acoustic Quartet (Jazz Nationaal) en Karsu (Jazzism Publieksprijs) kregen hun prijs aangereikt door presentator Wilfried de Jong. Het Nederlands Jazz Archief nam de Documentprijs in ontvangst voor het album 'Boy Edgar - Boy's Big Band Return'. Samen met Oeuvre-prijswinnaar het Metropole Orkest verzorgden de andere winnaars optredens voor het aanwezige publiek.

http://www.injazz.nl/