Veelzijdige negende editie Jazzdag

29-06-2015 @ 21:44

Met een spetterend optreden van Sarah-Jane eindigde de negende editie van de Jazzdag. Georganiseerd door Buma Cultuur en in samenwerking met North Sea Round Town bood de Kop van Zuid in Rotterdam op vrijdag 26 en zaterdag 27 juni onderdak aan het grootste Nederlandse showcase- en netwerkevenement voor de jazz.
De Jazzdag brengt vraag en aanbod in de Nederlandse jazzscene bij elkaar, helpt kennis en ervaring te delen en is aanjager van nieuwe ontwikkelingen.

Overdag is de Jazzdag hét netwerkevenement voor alle spelers uit de Nederlandse jazzwereld en een groeiend aantal buitenlandse professionals: van boekers en festivals tot conservatoria, muzikanten, belangenorganisaties en muzieklabels. Er waren panels, netwerkmogelijkheden en de bekendmaking van Tineke Postma als winnaar van de Buma Boy Edgarprijs 2015.

's Avonds waren er gratis showcase-optredens van meer dan 40 diverse jazzacts uit binnen- en buitenland. Zowel opkomend talent als meer ervaren musici met nieuwe programma's traden op in LantarenVenster, Hotel New York, Kantine Walhalla en Jazz Museum Rotterdam. De optredens van onder meer Ntjam Rosie, Azure Hiptronics, Træben, GOSTO, Sarah-Jane, The Other Woman, Corrie van Binsbergen (solo) en Bitch 'n' Monk werden enthousiast onthaald door publiek en professionals en lieten de volle breedte van de hedendaagse jazz horen.
In LantarenVenster werd door vijf Europese bands de finale van de European Jazz Competition uitgevochten. Uiteindelijk kwam de Franse band Flash Pig als winnaar uit de bus en won daarmee een spot op het North Sea Jazz Festival. De Franse band wist tijdens de finale in LantarenVenster in Rotterdam de jury te overtuigen van hun kwaliteiten. Michal Wierzgori, drummer van het Ostrich Quartet uit Tsjechië, ging er met de prijs voor beste solist vandoor. De finale vormde de afsluiting van de Jazzdag. Dankzij de inspirerende optredens van jong, internationaal toptalent was het voor de jury niet gemakkelijk om een winnaar te selecteren van deze zesde European Jazz Competition, aldus de juryvoorzitter Mijke van Wijk.

De Jazzdag is de opening van twee weken vol jazz in Rotterdam onder de naam North Sea Round Town, afgesloten met het North Sea Jazz Festival.

Volgend jaar is de Jazzdag op 24 en 25 juni 2016.

http://www.jazzdag.nl/