Sterk Noorderslag sluit mooi jubileumjaar van Eurosonic Noorderslag af

17-01-2016 @ 10:49

Afgelopen nacht (16 januari) werd het vierdaagse verjaardagsfeest van de 30 jaar bestaande Eurosonic Noorderslag in Groningen afgesloten. De Popprijs voor 2015 werd uitgereikt aan New Wave.

Ook tijdens deze editie, tussen 13 en 16 januari, bleef het Europese muziekplatform trouw aan de eigen missie om de circulatie van Europese muziek te bevorderen. Tijdens het avondprogramma presenteerden zich 345 Europese acts, waaronder 34 uit 14 landen binnen de CEE focus regio. Overdag participeerden 4.124 internationale professionals uit 40 landen in de Eurosonic Noorderslag conferentie en EPIC (European Production Innovation Conference) terwijl zij netwerkten en discussieerden over de laatste ontwikkelingen in de muzieksector.

Oprichter en creatief directeur Peter Smidt kijkt trots terug op 30 succesvolle jaren Eurosonic Noorderslag. “In 30 jaar tijd is de Europese en Nederlandse muziek immens gegroeid, zowel in kwaliteit als kwantiteit.

Breaking Borders
Afgelopen woensdag beet Eurosonic Noorderslag de spits af met de European Border Breakers Awards europeanborderbreakersawards.eu/. Deze award ceremonie werd geopend door Frans Timmermans, First Vice-President van de Europese Commissie, die ook de EBBA Public Choice Award aan de Letse band Carnival Youth uitreikte.

Op donderdag 14 januari lanceerde Eurosonic Noorderslag, in samenwerking met de European Broadcasting Union en met steun van de European Commissie, de European Border Breakers Charts http://www.europeanborderbreakerscharts.eu. Deze wekelijkse lijst, gebaseerd op airplay, monitort Europese artiesten, die airplay behalen op radiostations buiten hun thuisland.

Festivals en European Talent Exchange Programme
In 53 zalen in de Groninger binnenstad presenteerden 345 veelbelovende acts zich aan een publiek van muziekprofessionals en andere muziekliefhebbers.
Op de conferentie presenteerden ETEP-festivals hun eerste selectie acts van hun line-up voor het aankomende seizoen. De meestgenoemde acts waren: Blossoms (UK), Dubioza Kolektiv (BA), Nao (UK), John Coffey (NL) en Liima (DK/FI). http://www.etep.nl

Christof Huber van Yourope:
Onlangs vroegen we alle Europese festivalleden van Yourope welke nieuwe acts highlights op hun line-up van het afgelopen seizoen waren. De lijst bleek voor 85% uit acts te bestaan die op Eurosonic Noorderslag 2015 stonden.

Conferenties
Tijdens de conferenties werden de actuele ontwikkelingen in de Europese muzieksector vanuit meerdere perspectieven belicht. EPIC (European Production Innovation Conference) focuste op relevante onderwerpen zoals veiligheid, duurzaamheid, geluidsvervuiling en productionele innovaties. Buma Music meets Tech behandelde onderwerpen zoals videocontent, streaming services, start-ups op het snijvlak van techniek en muziek en het veelbelovende Blockchain systeem. http://www.eurosonic-noorderslag.nl/nl/conference/epic/

Media
De jubileumeditie kreeg veel media-aandacht. De showcasefestivals en conferentie werden door 425 journalisten uit de hele wereld bezocht. Als gevolg van de samenwerking met de European Broadcasting Union waren 37 Europese publieke omroepen aanwezig. Het festival werd verslagen door publieke radiostations uit 10 landen, verantwoordelijk voor 20 live uitzendingen van totaal 20 uur. De EBBA tv-show wordt dit jaar door ongeveer 15 Europese publieke omroepen uitgezonden.

Focus 2017
De volgende editie van Eurosonic Noorderslag focust op muziek uit Portugal.
Sais Nuno Saraiva van WHY Portugal: “Focusland zijn is de beste gelegenheid om de brug te bouwen tussen muziek uit Portugal en andere nieuwe muziekmarkten. Het biedt ons ook de mogelijkheid om de rijkdom van Portugese muzikale genres bij een veel breder publiek te introduceren.

Officiële cijfers Eurosonic Noorderslag 2016
Totaal aantal bezoekers: 42.100 (uitverkocht)
Conferentiebezoekers: 4.124 (uitverkocht)
Nationaliteiten: 40
Acts: 345
Aantal podia Eurosonic: 42
Aantal podia Noorderslag: 11
Media & journalisten: 425
EBU radiostations: 37
Internationale festivals: 424
ETEP festivals: 95

De volgende editie van Eurosonic Noorderslag vindt van 11 t/m 14 januari 2017 plaats in Groningen.