Nieuw studioalbum van Neil Young

28-04-2014 @ 20:51

Op 23 mei verschijnt het nieuwe studioalbum van Neil Young, getiteld A Letter Home. Het album verschijnt op CD, digitaal en in een Limited Edition DeLuxe Box. Half april verscheen het album al op vinyl, uitgebracht door Jack White’s Third Man Records. De complete boxset bevat onder andere een DVD die het oorspronkelijke elektro-mechanisch proces vastlegt, samen met de feedback van de producenten en opnametechnici. 

In een zeer eenvoudige opnamestudio - niet veel groter dan een telefooncel – werden de covers samen met Jack White opgenomen op een gerenoveerde 1947 Voice-O-Graph. Neil Young omschrijft het album als volgt: "An unheard collection of rediscovered songs from the past recorded on ancient electro-mechanical technology captures and unleashes the essence of something that could have been gone forever. Recorded live to track to one-track, mono, the album has an inherent warm, primitive feel of a vintage Folkways recording.”

De liedjes die Young koos voor A Letter Home hebben een persoonlijke betekenis, zoals het nummer Needle of Death van de de Britse folkzanger Bert Jansch’s (dit nummer inspireerde Young in 1972 tot het schrijven van Needle And The Damage Done), Bob Dylan’s Girl from the North Country, Willie Nelson’s Crazy, Don Everly’s I Wonder If I Care as Much en Bruce Springsteen’s My Home Town.

Het album begint met een gesproken brief van Neil Young aan zijn overleden moeder. Hij vertelt haar over zijn huidige persoonlijke situatie, wat gelijk de toon en sfeer zet voor het gehele album. Op de LP doet Young dit nog een keer aan het begin van de B-kant, waarmee hij zou kunnen verklaren waarom hij gekozen heeft om deze specifieke nummers op te nemen. A Letter Home is een zeer persoonlijke luisterervaring die als rauw en emotioneel ervaren kan worden.

NEIL YOUNG

Titel: A Letter Home
Releasedatum: 23 mei 2014

Tracklisting:
A Letter Home intro
Changes (Phil Ochs)
Girl from the North Country (Bob Dylan)
Needle of Death (Bert Jansch)
Early Morning Rain (Gordon Lightfoot)
Crazy (Willie Nelson)
Reason to Believe (Tim Hardin)
On the Road Again (Willie Nelson)
If You Could Read My Mind (Gordon Lightfoot)
Since I Met You Baby (Ivory Joe Hunter)
My Hometown (Bruce Springsteen)
I Wonder If I Care as Much (Don Everly)

www.neilyoung.com

facebook/neilyoung