Graham Nash naar Nederland

24-01-2016 @ 10:33

Muzieklegende Graham Nash komt op 28 mei naar Nederland. De Britse singer-songwriter die The Hollies en supergroep Crosby, Stills, Nash & Young oprichtte zal in het kader van zijn This Path Tonight Tour een seated concert geven in het Utrechtse TivoliVredenburg.  

Het zesde studioalbum van de 73-jarige zanger en multi-instrumentalist ‘This Path Tonight’, dat 15 april uitkomt en waar deze tour naar is vernoemd, verschijnt maar liefst 14 jaar na voorganger Songs for Survivors. Niet dat Nash in deze periode heeft stilgezeten, want hij werkte onder meer mee aan David Gilmore’s (Pink Floyd) zeer succesvolle soloalbum On An Island, beschreef zijn roerige leven in de spraakmakende autobiografie Wild Tales en bracht na eigen strenge selectie met de box-set Reflections zijn ultieme carrière-overzicht uit.

De tot Amerikaan genaturaliseerde Brit maakte This Path Tonight samen met gitarist en producer Shane Fontayne. Het duo schreef in een maand tijd twintig nummers en nam deze liedjes in iets meer dan een week op. Volgens Nash zelf ‘een reis van zelfontdekking, intense creatie en absolute passie’. Op het album zijn duidelijk echo’s uit het verleden te horen, maar staat Nash – na onder meer een echtscheiding en het verlies van dierbare vrienden – midden in het leven. Nummers als Golden Days, over zijn periode met The Hollies, en Myself at Last zijn daar typerende voorbeelden van.

Nash boekte in de jaren '60 furore met pop-rock-formatie The Hollies. Samen met jeugdvriend Allan Clarke richtte hij de band op en met o.a. 'Yes I will' (1965), 'I'm alive' (1965), 'I can't let go' (1966), 'Bus Stop' (1966), 'Stop stop stop' (1966), 'On a carousel' (1967), 'Carrie Anne' (1967), 'Dear Elouise' (1967) scoorden ze grote hits. Twee jaar later verlaat Nash de groep, mede omdat hij meer rock materiaal wil opnemen en uitbrengen en Allan Clarke meer pop. Het nummer 'Marrakesh Express' dat klaar ligt wordt niet opgenomen en gebruikt Graham Nash voor zijn nieuwe samenwerking met collega’s David Crosby, Stephen Stills en Neil Young, waarmee hij (deels met Neil Young) acht studioalbums opneemt en een enorme livereputatie mee opbouwd.

Tijdens de This Path Tonight Tour, exact vijfenveertig jaar na zijn solodebuut 'Songs for beginners' (met o.a. de hit 'Chicago'), zal Nash een muzikale bloemlezing presenteren van zijn werk met beide legendarisch bands, zijn eigen solomateriaal en omlijst met fijne anekdotes en herinneringen uit zijn lange loopbaan in de muziekwereld. Een avond popgeschiedenis dus waar iedere liefhebber van klassieke pop-rock bij moet zijn.

Graham Nash

28.05.2016
TivoliVredenburg, Utrecht
Verkoop vanaf 29.01.2016 om 10:00 uur via tivolivredenburg.nl

http://www.grahamnash.com/home/