Wie wint in 2013 de AVRO Gouden RadioRing?

01-10-2013 @ 21:15

De AVRO Gouden RadioRing is de Nederlandse prijs voor radioprogramma's, georganiseerd en uitgezonden door de AVRO. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op 14 november.

De uitreiking van de publieksprijzen van de AVRO Gouden RadioRing wordt sinds 2010 gecombineerd met de juryprijzen voor radio in Nederland, de Marconi Awards.

Er worden drie publieksprijzen uitgereikt:
- AVRO Gouden RadioRing (voor beste radioprogramma)
- Zilveren Radiosterren (beste presentatrice en beste presentator)

Behalve deze drie publieksprijzen zijn er wederom drie vakjuryprijzen. De al jaren bestaande Marconi Awards maken nu deel uit van dit RadioGala van het Jaar. Het gaat om de categorieën:
- Marconi Oeuvre Award (nog steeds en al meer dan twintig jaar actieve, invloedrijke radiomaker) * zie hieronder voor de winnaar van 2013
- Beste Zender (op basis van criteria van de Marconi vakjury)
- Aanstormend Talent (nog niet prominent geprogrammeerd nieuw talent)

De enige publieksprijs voor radio in Nederland wordt op 14 november uitgereikt, maar aan wie? Je kunt je stem  daarvoor uitbrengen op het beste radio programma van het jaar en je bepaalt mee wie de AVRO Gouden RadioRing 2013 wint. Ook kun je stemmen op de Zilveren RadioSter Vrouw en Zilveren RadioSter Man, voor de beste radiovrouw en radioman van het jaar.

Bron: http://avro.nl/radioring/

https://www.facebook.com/AVROGoudenRadioRing


Peter van Bruggen wint Marconi Oeuvre Award

Op 3 september jl. werd bekend dat de Marconi-jury unaniem heeft besloten om radiomaker Peter van Bruggen dit jaar de Marconi Oeuvre-Award te overhandigen. De jury eert Van Bruggen vanwege zijn onuitputtelijke creativiteit en onophoudelijke inzet voor bijzondere radio.

Uit het juryrapport
Gedurende zijn ruim dertigjarige (!) carrière bij de KRO heeft hij op verschillende zenders op zeer eigen wijze unieke radio gemaakt. Met zijn poëtische teksten, zijn vertrouwde donkerbruine stemgeluid en creatieve montages nam hij vele luisteraars jarenlang mee in zijn eigen fantasiewereld. Peter deed dat bij 3FM, toen nog Hilversum 3 en Radio 3, onder andere met het legendarische "Weeshuis van de Hits". Samen met Jeanne Kooijmans was Peter vele jaren ’s ochtends te horen in de eerste dagelijkse ochtendshow op Radio 3, in “The Breakfast Club”. En ook de afgelopen jaren op Radio 6 Soul & Jazz bouwde hij in "Weekend in Radio City" met muziek en verhalen zijn eigen universum; een hotel waarin uiteenlopende soul- en jazz-artiesten kwamen overnachten. De jury prijst Van Bruggen voor deze persoonlijke manier van radiomaken, die vele andere makers geïnspireerd heeft. Dankjewel Peter, voor al die jaren prachtige radio!

De prijs wordt hem in november overhandigd tijdens het AVRO RadioGala van het Jaar.