The Upsessions terug met nieuw album Below The Belt

15-08-2011 @ 22:18

Reggaeband Upsessions presenteert album op 10 september in Melkweg Amsterdam

The Upsessions zijn terug met hun derde album: Below The Belt. Op 29 augustus komt het album uit via Excelsior Recordings. The Upsessions zijn gespecialiseerd in early reggae, rocksteady en ska, en zijn geïnspireerd door artiesten als Desmond Dekker, Toots and the Maytals, The Skatalites en The Meters. Altijd herkenbaar aan hun funky ritmesectie, een ongelooflijk orgel geluid, altijd scherp gekleed en met hoogst aanstekelijke live optredens.

Het verhaal van het nieuwe album begint vooral bij de vorige albums, die de band zelf heeft opgenomen. het eerste album is opgenomen in een oud schoolgebouw, op een 8-sporen bandrecorder. Dat was een fantastisch avontuur en het resultaat geweldig. Geweldig slecht vooral, qua geluidskwaliteit. Maar wel precies zoals ze destijds voor ogen hadden. Voor het tweede album wilden The Upsessions hetzelfde concept aanhouden, maar minder hoeven puzzelen met sporen. Uiteindelijk is dat tweede album bijna volledig met de computer opgenomen, weekend voor weekend, in de eigen oefenruimte. Een tijdvretende bezigheid.

Toen kwam het aanbod om een derde album op te nemen in de studio van Frans Hagenaars, huisproducer van Excelsior Recordings. Wat aanvankelijk wat terughoudend ontvangen werd door The Upsessions. Excelsior had ze toch getekend omdat ze het album dat ze op hun eigen manier hadden opgenomen goed vonden? Waarom dat concept dan ineens omgooien? En wie denkt die Frans eigenlijk wel dat ie is? Met zijn mooie studio, dat heeft de muziek toch helemaal niet nodig? Leuk voor zoete gitaarliedjes, maar The Upsessions maken Jamaicaanse funk, dat hoort met een aanlopende cassetteband opgenomen te worden, in het rood te slaan, en zeker niet gemixed te worden door, tja, eh, dat hoort dus zeker niet gemixed te worden! Toch?

Maar nadat een Upsessions-delegatie op bezoek was geweest bij Hagenaars, wat mocht snuffelen, en vooral, hem had aangehoord over zijn eigen fascinatie voor de oude Jamaicaanse muziek, was het duidelijk dat dit een nieuwe kans was. En dat deze producer een geschikte sparringpartner was, die wellicht beter begreep wat ze eigenlijk wilden en wat ze tot dan toe zelf deden. Maar in een dure studio opnemen op andermans kosten vereist een andere aanpak dan in je eigen tijd, in je eigen ruimte een beetje aanhobbyen met je eigen apparatuur. The Upsessions spendeerden derhalve wekenlang in de oefenruimte om dezelfde nummers steeds opnieuw te spelen op zoek naar de groove die er in een keer opgezet moest worden. Met resultaat. Below The Belt laat als nooit te voren horen waar The Upsessions voor staan: ronkende ska, groovende reggae en hyperfunkende rocksteady. Het live-geluid omgezet naar een studioplaat en dus The Upsessions in hun meest pure vorm.

De afgelopen jaren toerden The Upsessions door heel Europa. Niet alleen op bekende festivals in Nederland, zoals Lowlands, Into the Great Wide Open, de Zwarte Cross en Oerol. Maar ook op de Duitse, Oost-Europese en Spaanse ska en reggae-festivals, w.o. Ultrash Festival, Fusion festival (DE),  zijn The Upsessions een graag geziene gast.

The Upsessions, new & improved, klaar om de ring in te stappen en de handschoenen aan te doen. Below The Belt!

Albumpresentatie op 10 september in Melkweg, Amsterdam een week eerder is de groep te gast bij Radio 2 Tros' Muziekcafe in De Vorstin in Hilversum.

http://www.theupsessions.nl/