Spinvis in oktober terug met album: Tot ziens, Justine Keller

31-07-2011 @ 14:55

Live Premières in Tivoli (Utrecht) en AB (Brussel), try-out in Mezz (Breda)
Voorganger Dagen van Gras, Dagen van Stro haalt gouden status

Tot ziens, Justine Keller is de titel van het nieuwe Spinvis-album dat eind oktober verschijnt via Excelsior Recordings. Een album dit keer vol ironieloze romantiek. Zorgvuldige liedjes over gebroken harten, droeve sneeuw en oorlog. Lekker koken kost tijd en Spinvis-liedjes zijn geen snelle hap. Maar nu, na het bewandelen van vele zijpaden, is de tafel weer gedekt met luisterrijke schotels, wonderlijke hapjes, gevaarlijke wijnen en spul waar je raar van gaat dromen.

Live beleeft het nieuwe album haar premières op 22 november in het Utrechtse Tivoli en op 23 november in de Ancienne Belgique te Brussel. Op 19 november is er een try-out in Mezz (Breda). De kaartverkoop voor de Nederlands shows zijn gestart. Voor de show in de AB zijn tickets te koop via de website van de zaal.

Striptekenaar en -scenarist Hanco Kolk gaat ieder nummer op Tot Ziens, Justine Keller omzetten in stripvorm. Dit stripalbum verschijnt in een speciale en gelimiteerde oplage via uitgeverij De Harmonie. In een interview met 3voor12 verduidelijkt Spinvis: "Ik werk al lang samen met striptekenaar Hanco Kolk. Hij is elke tekst aan het verstrippen. Bij elkaar wordt het een graphic novel, waarvoor hij elk liedje met zijn verbeelding heeft verstript. Dat vind ik heel tof, ik ben groot fan. Tegelijkertijd met de CD komt het stripalbum uit."

Tot ziens, Justine Keller is de opvolger van Spinvis' laatste reguliere album Dagen Van Gras, Dagen Van Stro uit 2005, die inmiddels – net als het debuutalbum Spinvis - de gouden status heeft behaald.

Tegenover 3voor12 vertelde Spinvis dat hij voor het nieuwe album begon met dertig schetsen, die hij heeft teruggebracht tot dertien liedjes. "Ze hangen wel allemaal samen. De figuur Justine Keller komt vaker terug. Niet dat het een conceptalbum of verhalend geheel is, maar het is wel een soort foto-album van iemand." Wat fans van de eerste albums kunnen verwachten van de nieuwe Spinvis, vindt de Nieuwegeiner een lastige vraag. "Die eerste is alweer elf jaar geleden gemaakt. Ik ben nu elf jaar ouder en niet meer dezelfde. Tegelijkertijd heb ik een bepaalde stijl of signatuur. Het is mijn stem, mijn handtekening. Wat ik kan zeggen is dat het heel zorgvuldig, heel gedetailleerd gemaakt is. Ik ben er echt al heel lang mee bezig." Voorganger Dagen Van Gras, Dagen Van Stro was experimenteler met liedjes als Lotus Europa. "Hier staan ook wel experimentele dingen op, maar het merendeel is toegankelijker. Het zijn wel popliedjes."

In 2007 verscheen nog 'verzamel'album Goochelaars en Geesten. Tussendoor werkte Spinvis aan filmmuziek, deed hij een theatertour, en bracht hij samen met ex-Hooverphonic zangeres Geike Arnaert een album uit onder de naam Dorléac. Nu is de blik echter weer gericht op Spinvis, op Tot Ziens, Justine Keller.

http://www.spinvis.nl/