North Sea Jazz festival ruim 75 miljoen waard voor Rotterdam

08-03-2011 @ 17:04

Het North Sea Jazz Festival vertegenwoordigt voor de stad Rotterdam op lange termijn een maatschappelijke waarde van ruim 75 miljoen euro. Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Uit de Maatschappelijk Kosten en Baten Analyse (MKBA) blijkt dat de baten van het festival dat sinds 2006 in Rotterdam plaatsvindt, de kosten ruim overtreffen. Niet alleen in cultuurwaarde maar ook financieel levert het evenement een belangrijke bijdrage aan de havenstad. Het jaarlijkse netto rendement voor Rotterdam bedraagt ruim 2 miljoen euro.

Deze positieve balans komt enerzijds door extra inkomsten voor de Rotterdamse economie uit onder andere hotelovernachtingen en horeca. Anderzijds doet het festival beperkt beroep op gemeentelijke overheidsdiensten zoals politie en blijft het stadscentrum onverminderd bereikbaar voor het publiek.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat North Sea Jazz het sterkste festivalmerk in de randstad is. Op nationaal niveau scoort alleen Pinkpop beter.