Nederlandse metalband neemt dankzij fans album op in Amerika

09-04-2010 @ 12:58

De Nederlands-Zwitserse band The Circle Ends vliegt dezer dagen naar het Amerikaanse Nashville, Tennessee, om hun eerste officiële EP op te nemen. De metalformatie wordt daarbij geholpen door topproducer Jeff Pitzer, die tientallen hitalbums van onder andere Oleta Adams, Backstreet Boys en Faith Evans op zijn naam heeft staan. Fans kunnen met een vooruitbetaling online bijdragen aan de totstandkoming van het album. Inmiddels heeft The Circle Ends genoeg bij elkaar om aan de slag te gaan, vertrouwende dat het resterende bedrag dat nodig is ook binnen zal komen.

Vrijgevig
De fans zijn vrijgevig geweest en er zijn zowel grote als kleine bedragen binnengekomen. Zij kunnen via de website van de band, www.thecircleends.com voor te minste €8,00 doneren. Deze fans ontvangen de EP digitaal aankomende zomer.
Ondertussen is ongeveer de helft van het geld binnengekomen en zijn de tickets, studio, producer en sessiemuzikanten geboekt.
Na maanden van voorbereiden gaat het aankomende week beginnen en hoopt de band hun nieuwe liedjes in twee weken op te nemen. De band zal hun fans online op de hoogte houden over de vorderingen in de studio.

Essentie
Een van de sessiemuzikanten is de Amerikaan James Jenkins, voormalig bassist van de succesvolle nu-metalgroep East West. Hoewel The Circle Ends sinds enkele jaren akoestisch speelt, krijgt het album een vet metalgeluid. “We laten in onze songs alles weg dat geen absolute hoofdzaak is”, vertelt gitarist TimQ. “Alleen de essentie blijft over. En die essentie, die gaan we met Jeff Pitzer en Jenkins zo krachtig mogelijk maken.

De band werd in 2002 opgericht onder de naam NeverTheLess en heet vanaf 2007 The Circle Ends. In dat jaar stootte de band ook door tot de finale van een regionale bandwedstrijd. TimQ: “Toen onze bassist tijdens de voorrondes afhaakte besloten we om de finale akoestisch te spelen. Dat beviel fantastisch. We zijn het blijven doen.” Kort daarna begon The Circle Ends aan een samenwerking met Stichting Reck en World Vision, wereldwijd één van de grootste ontwikkelingsorganisaties. De samenwerking met laatstgenoemde ontstond in Nashville en leidde voor de band naar tours naar Duitsland, Oostenrijk en Slowakije. “Onze muziek staat niet op zichzelf”, vertelt TimQ. “Onze teksten verhalen over kindermisbruik, drugsgebruik en de Derde Wereld, maar vooral ook over hoop. We willen mensen raken. Organisaties als World Vision en Stichting Reck helpen ons daarbij.

Meer over de band The Circle Ends: www.thecircleends.com