DANNY VERA, NIEUW ALBUM "PINK FLAMINGO"

09-09-2009 @ 16:13

Beïnvloed door Roy Orbison, Bruce Springsteen, Chris Isaak en Lucinda Williams, kocht de Nederlandse singer/songwriter Danny Vera vijftien jaar geleden in New Orleans zijn eerste gitaar, een Gretsch Hollow Body. Hij koos voor deze oer-Amerikaanse gitaar om het geluid van zijn helden zo dicht mogelijk te benaderen. Om diezelfde reden trok hij afgelopen april van dit jaar de grote plas over om daar met lokale muzikale grootheden in de Hilltop Studios (Nashville Tennessee) zijn nieuwe album op te nemen. In deze studio wordt al sinds 1963 opgenomen, onder meer door Johnny Cash, Dolly Parton en Alison Krauss. De sessiemuzikanten speelden ook met o.a. Gene Watson (bas: David Smith), Garth Brooks (viool: Rob Hajacos), Toto (keyboard: Buddy Hyatt) en Kenny Rogers (percussie: Wayne Killius).

Het resultaat is een geluid dat we allen kennen van grote Amerikaanse producties. Een volwassen, niet Nederlands klinkend album, dat laat horen dat Danny Vera een artiest is die niet alleen goede catchy nummers kan schrijven, maar ook weet hoe hij deze muzikaal moet presenteren. De invloed van Nashville is duidelijk hoorbaar en voelbaar en de sessiemuzikanten geven een heel eigen inkleuring aan het album.

Pink Flamingo is zijn vierde album, na Ordinary Man (2007), Hold on a While (2005) en For the Light in your Eyes (2003). Het album is geproduceerd door Danny en John Nicholson, die bijvoorbeeld ook studio technicus was voor Dolly Parton. De eerste single Dressed in Black en bijbehorende videoclip zijn net uitgebracht via Coast to coast.

Hoe dat in Amerika allemaal in zijn werk ging, is te zien op de bijgeleverde documentaire, waarin Danny wordt gevolgd tijdens het opnameproces. Op de DVD The Hilltop Sessions is ook een rol weggelegd voor voetbaljournalist en muziekliefhebber Johan Derksen. Later vroeg hij Danny ook als huisband voor zijn programma en zo geschiedde. Danny en band zijn tot en met het eind van het voetbalseizoen elke vrijdagavond op RTL 7 te zien en horen in het programma Voetbal International (vanaf 21.55 uur).

Eigenlijk een logische samenloop van omstandigheden, want de overeenkomsten tussen die elf spelers op het voetbalveld en de leden van een band zijn natuurlijk bijna niet te missen. Vraag Danny er maar eens een analyse op los te laten. De drummer heeft bijvoorbeeld altijd grote overeenkomsten met de keeper, de rol van de frontman behoort helemaal toe aan die van een spits en de aard van de bassist past uiteraard het beste bij die van laatste man… En dan hebben we het nog niet gehad over de omgang met de roem, de rol van het publiek en de mentale kwestie. Kortom: voetbal en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

LIVE
Het nieuwe album zal met complete band en gasten worden gepresenteerd tijdens Film by the Sea. Voorafgaand kun je de film bekijken, die is gemaakt tijdens de reis en het verblijf in Nashville.
Danny Vera: zang, gitaar / Wim van de Vliert: gitaar, zang / Eric Swinkels: keyboards, piano / Almer Kaasschieter: basgitaar, contrabas, zang / Lars Beuving: drums

17 september: Film By The Sea, Middelburg (album release)
21 november: Spiegeltheater, Middelburg

OVER DANNY: Op zijn 17de koopt hij zijn eigen gitaar in Amerika. Als hij 22 is doet hij een positief toelatingsexamen voor de Rock Academie in Tilburg en een half jaar later maakt hij met zijn band Till Dawn een demo met vier eigen nummers. Ze winnen de Zeeuwse Belofte, de aanloop voor de Grote Prijs van Nederland.
Met producer Rob van Donselaar (Skik, Rowwen Hèze) en gerenommeerde sessiemuzikanten neemt hij zijn debuut For the Light in your Eyes (2003) op. De single My Confession wordt Paradeplaat op Radio 2 en in Turkije wordt ‘ie zelfs #1.
8 jaar na zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten gaat hij weer, deze keer op uitnodiging van o.m. Troy Verges en journalisten van Billboard Magazine, die hem hebben gevraagd enkele nummers te komen spelen.
In 2004 wordt Danny genomineerd voor een Edison en brengt in eigen beheer de DVD Live at the Arsenaal uit. Ook krijgt hij in Turkije zijn tweede #1 hit met de single Innocence.
Voor zijn tweede cd vraagt Danny Hershel Yatovitz, de gitarist van Chris Isaak. Hij is erg te spreken over Danny’s muziek en werkt er vanaf de andere kant van de oceaan aan mee. De titel wordt Hold on a While (2005), naar de track waarop Hershel meespeelt.

Zijn derde album Ordinary Man (2007) werd een ‘back to basic’ album, dichtbij Danny Vera als singer/songwriter. De track 1000 Miles kwam in zijn geheel terug in de film Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi en Danny speelde zelf ook een rol in deze film. In datzelfde jaar deed Danny ook een kleine Amerikaanse toer.

Danny Vera: zang, akoestische gitaar
David Smith: bas
Buddy Hyatt: piano, orgel
Danny Parks: elektrische gitaar, mandoline
Wayne Killius: drums, percussie
Joel Key: akoestische gitaren
Rob Hajacos: viool
Scotty Sanders: steel gitaar, Dobro
Michael Black: achtergrondzang
Judy Rodman: achtergrondzang

DANNY VERA – PINK FLAMINGO (CD + DVD)
Marketing & distributie: Coast to Coast

www.dannyvera.nl
http://myspace.com/dannyveramusic