Excelsior-artiesten verzorgen unieke soundtrack bij roman Jerry Goossens

18-11-2008 @ 19:54

Vreeland, de derde roman van de Utrechtse auteur Jerry Goossens, verschijnt 20 november a.s. met een gratis soundtrack op CD. De dertien songs op het album zijn, op de Bob Marley-cover Johnny Was na, geïnspireerd op het boek en geschreven door gerenommeerde songwriters uit de stal van het Excelsior-label.

Erik de Jong (Spinvis), Maurits Westerik (GEM), Anne Soldaat (Daryll-Ann / Do-the-Undo), Marien Dorleijn (Caesar / Moss) en Ronald Visser (Comedown / Faraways) hebben elk twee of meer nummers bijgedragen.
Wereldwijd is dit de eerste keer dat popmuzikanten van naam zich committeren aan de soundtrack van een roman. De cd is niet zozeer een muzikale illustratie van het boek, als wel een autonome interpretatie, waarbij de componisten de vrije hand hadden. "Ik hoop dat mijn boek nog een keer verfilmd wordt", zegt Goossens, "maar het is nu al vermuzikaliseerd, en dat is minstens zo mooi. Ik had nooit gedacht dat het nog mogelijk zou zijn om iets voor het eerst te doen. Dat maakt het natuurlijk extra mooi."
Boek en cd worden op 20 november a.s. gepresenteerd op het Crossing Border-festival in Den Haag. Festivaldirecteur Louis Behre neemt de eerste exemplaren - de belichaming van het Crossing Border-idee - in ontvangst. Goossens zal daarna voordragen uit Vreeland, bijgestaan door de vijfkoppige gelegenheidsband The Group, die nummers van de soundtrack zullen spelen. Daarna volgt een korte tournee.

Over Vreeland:
Brendan Thomas Vreeland en zijn oudere halfzus Moira, telgen uit een beatnikgeslacht, groeien als eenlingen op in een vervallen boerderij aan de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal. Op de drempel van volwassenheid worden broer en zus door een noodlottig voorval uit elkaar gedreven.
In de jaren daarna ontpopt Brendan zich tot een onfortuinlijke popster; een eendagsvlieg die na een korte periode van succes zijn roem gestaag ziet verdampen. Geruggensteund door zijn kolossale vriend Harry en het soapsterretje Meike doet hij vergeefse pogingen zijn populariteit te herwinnen.
Dan bereikt Brendan het bericht dat Moira's volwassen zoon, die als ontwikkelingswerker in Afghanistan werkt, bij een roofmoord om het leven is gekomen. De daders zijn door een islamitische rechtbank ter dood veroordeeld.
Als de door woede en rouw verteerde Moira haar broer smeekt het vonnis uit te
voeren, raakt zijn carrière in een kolkende stroomversnelling die hem via de talkshows op televisie naar een executieterrein in Kaboel zal voeren.

Jerry Goossens (1965) is schrijver en columnist. Van zijn hand verschenen eerder o.a. de romans De lokroep van de mossel en De Siamese eenling. Hij is columnist voor het Algemeen Dagblad, AutoWeek en Grazia en muziekmedewerker van Het Parool.

Vreeland wordt uitgegeven door De Arbeiderspers. De soundtrack verschijnt via Excelsior.