Sgt. Pepper na veertig jaar als opera weer actueel

26-11-2007 @ 13:55

Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, de muzikale sensatie van The Beatles uit 1967, komt opnieuw tot leven als opera. De nog levende Beatles Paul McCartney en Ringo Starr zullen er niet in optreden. Ernst Daniël Smid, Johanni van Oostrum en Stefan Cifolelli vertolken de hoofdrollen. De wereldpremière is begin april tijdens het Fab4 Music Event in Eindhoven.

The Beatles
hebben de composities van Sgt. Pepper nooit zelf live gezongen. Dat gebeurt nog wel door coverbands als The Bootleg Beatles, die al 27 jaar volle zalen trekken met het Beatles-repertoire. Deze Bootleg Beatles treden ook op tijdens het Fab4 Music Event in Eindhoven, waar ‘Sgt. Pepper, the opera’ het hoogtepunt zal zijn.
Het wordt geen opera in de klassieke zin van het woord,” vertelt arrangeur Bob Zimmerman. “Ik denk niet: Wat zou Mozart hebben gedaan als hij The Beatles had gekend? Ik vertaal de muziek van Sgt. Pepper naar een symfonieorkest met vier vocalisten, combo en een koor. Dit moet extra glans geven aan het repertoire dat meer dan genoeg dramatiek heeft om er een opera van te maken met musicalachtige kenmerken.”

Het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band zorgde in 1967 voor een revolutie in de popmuziek. The Beatles waren al gestopt met optreden, omdat ze zich door het gekrijs en de hysterie van de fans niet meer verstaanbaar konden maken. De release zorgde destijds voor grote opschudding in de muziekwereld. The Times noemde het album ‘een beslissend moment in de historie van onze beschaving’. Het internationaal toonaangevende muziekmagazine Rolling Stone plaatste Sgt. Pepper op de eerste plaats van de ‘500 greatest albums of all time’. Dat de muziek nu als opera voor het voetlicht wordt gebracht is een ode aan ‘The Fab4’. Het wordt een gebeurtenis die niet alleen de liefhebbers van the Beatles aangrijpt, maar een breed publiek zal boeien. Of Paul McCartney en George Martin, de producer van Sgt. Pepper, de wereldpremière zullen bijwonen is niet bekend. Zij ontvangen uiteraard wel een uitnodiging.

Fab4 Music Event
Het Fab4 Music Event in april belooft muzikaal spektakel. De wereldpremière van Sgt. Pepper, the opera wordt omlijst door een optreden van The Bootleg Beatles, de beste coverband ter wereld. Zij reizen met twee trucks en een twintigkoppige bemanning de wereld rond en trekken overal volle zalen. The Bootleg Beatles treden in Eindhoven voor het eerst in Nederland op met een symfonieorkest. Na hun optreden kan het publiek in een ‘sing along’ de hits van The Beatles meezingen, ondersteund door het koor en orkest. Na afloop is er een afterparty voor genodigden en sponsors, waarbij Veronica-deejay Ad Bouwman voor een volle dansvloer zal zorgen.
Tijdens de officiële presentatie van The Fab4 Music Event in Eindhoven gaven Ernst Daniël Smid en Johanni van Oostrum een voorproefje. Zij zongen ‘She’s leaving home’, de ontroerende ontboezeming van twee ouders die hun dochter zagen vertrekken. Ernst en Johanni leveren daarmee het emotionele bewijs dat Sgt. Pepper in een operaversie een indrukwekkende opvoering zal blijken.

Lyrische potentie
Voor arrangeur Bob Zimmerman is de bewerking van Sgt. Pepper een ultieme uitdaging. “De aanduiding opera is een beetje misleidend, omdat men dan al snel denkt dat het saai kan worden. Dat wordt het bepaald niet. De songs hebben een lyrische potentie waardoor ze ook in opera-achtige bewerking ongelooflijk mooi kunnen klinken.
De arrangeur moet zich wel houden aan de strikte voorwaarden van het Beatles management. Zo mag hij de volgorde van de songs op het album niet veranderen en niet aan de inhoud sleutelen.
Zimmerman was 18 jaar lang pianist en orkestleider bij cabaretier Seth Gaaikema. Sinds 1995 is hij de vocale coach van het ensemble Montezuma's Revenge. Ook is hij de vaste arrangeur van Het Metropole Orkest en huiscomponist van het tv-programma Una voce particulare. Zimmerman is vooral bekend om zijn arrangementen waaronder de cd's van Prinses Christina en het Adiós Nonino bij het huwelijk van Willem Alexander en Maxima. Hij schreef muziek voor toneel, film en talrijke tv-producties. Daarnaast componeerde hij jeugdopera's zoals Hot Hands, Basketbalopera en SLIK.

Kaartverkoop gestart
De belangstelling voor ‘Sgt. Pepper, the opera’ is groot. Voorlopig zijn er al vier avonden met het Fab4 Music Event vastgelegd in het Indoor Sportcentrum te Eindhoven op 3, 4, 5 en 6 april 2008. De kaartverkoop is intussen gestart op www.muziekcentrum.nl en via 040.244 20 20.
Vanuit het buitenland is ook al interesse getoond voor deze opera.