C64 Orchestra speelt klassieke versies van gamemuziek uit jaren 80

03-11-2007 @ 13:10

CD Run 10 met muziek van Commodore 64-games
Op 12 november verschijnt de CD Run 10 van het C64 orchestra. Op Run 10 zijn klassieke arrangementen van gamemuziek voor de homecomputer Commodore 64 te horen, zoals Delta High Score, International Karate en Cybernoid 2. De Commodore 64 kwam in 1983 op de markt en werd met 30 miljoen exemplaren de best verkochte homecomputer aller tijden. Op Run 10, vernoemd naar een eenvoudige programmeerregel in de computertaal BASIC, staan klassieke arrangementen van tien originele Commodore 64 gamemuziekstukken. Op een bonus-CD staan de originele gamemuziek, een remix van het nummer Monty ON the Run, interviews met de originele componisten Rob Hubbard en Jeroen Tel en bestanden met de losse ‘sporen’ van dit nummer, om zo een eigen remix te kunnen maken.
De Commodore 64 markeerde voor veel gebruikers de overgang van het klassieke bordspel naar het spelen van games op de computer. In de beginjaren van deze homecomputer werden vooral bestaande klassieke muziekstukken gebruikt als gamemuziek. De destijds vijftienjarige Nederlander Jeroen Tel en de Brit Rob Hubbard gingen, onafhankelijk van elkaar, zelf muziek voor de games componeren. Ondanks de uiterst beperkte geheugen capaciteit van 64 kilobyte werden hun composities zo succesvol dat zij in dienst werden genomen door grote gamemakers als EA games. In de loop der jaren zijn Tel en Hubbard uitgegroeid tot ware culthelden in de wereld van de gamers.

De composities van Tel en Hubbard waren in 2006 voor productiehuis ON uit Deventer aanleiding om de muziek van de Commodore 64 door Rob Hubbard te laten arrangeren voor het C64 orchestra. Dat bestaat uit leden van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble. De twaalf leden van het C64 orchestra staan onder leiding van dirigent Bas Wiegers.
De muziek op de myspace site van het C64 orchestra zorgde al snel voor wereldwijde reacties, van zowel klassieke muziekliefhebbers, Commodore 64 fans en van grote namen uit de internationale DJ-scene. De optredens van het C64 orchestra worden begeleid door speciaal gemaakte videoanimaties van VJ The C-men, gebaseerd op de originele beelden van de games.

De CD-cover van Run 10 is door ontwerpbureau Hotel (Nederlands Film Festival Utrecht, Brasserie Harkema, DuvelDuvel, Opgezwolle) vormgegeven als de bekende bruin/roomwit gekleurde Commodore 64. Waar in de jaren tachtig via cassettebandjes de games konden worden geladen, zitten in 2007 de cd’s van het C64 orchestra.
Vanaf 12 november ligt Run 10 in de betere platenzaken en op 17 november speelt het C64 orchestra in de Waterstaatskerk in Hengelo. Bij dit live optreden kan je de CD natuurlijk ook bemachtigen.
Het C64 orchestra is een project van productiehuis Oost-Nederland (ON) in samenwerking met Micro Music Nederland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door ThuisKopie Fonds, provincies Overijssel en Gelderland, het Ministerie van OCW en de gemeente Deventer. De CD Run 10 is een uitgave van productiehuis ON in samenwerking met Rounder Records en de NCRV.
www.myspace.com/c64orchestra