Nieuwe lichting Nederlandse bands tijdens Popkomm

14-08-2007 @ 15:00

Buma Cultuur zet de Nederlandse industrie in de spotlight in Berlijn.     
Van 19 tot en met 21 september vindt een van Europa’s belangrijkste jaarlijkse muziekbeurzen plaats. Berlijn is opnieuw het decor voor Popkomm, met zo'n 10.000 professionele bezoekers en circa 300 optredende bands. Buma Cultuur richt ten behoeve van Nederlandse muziek een stand op de beurs in en ondersteunt samen met het Nationaal Pop Instituut de Nederlandse optredens tijdens de muziekbeurs - in totaal gaat dat om tenminste twintig bands en artiesten.
Popkomm geldt als één van de belangrijkste verzamelpunten voor nieuw talent en muziekindustrie. Een succesvol optreden op de beurs kan de carrière van een band, DJ of artiest in een stroomversnelling brengen - reden voor musicXport, een gezamelijk project van Buma Cultuur en het Nationaal Pop Instituut, om het Nederlandse programma op Popkomm te ondersteunen.

Subbacultcha!
Op woensdag 19 september vindt in Club Zapata een showcase plaats onder de naam 'Subbacultcha! The new sound of the Dutch underground', met optredens van Adept, Aux Raus, The Suicidal Birds, About, The Moi Non Plus, Check 1-2 en ET Explore Me. De showcase is opgezet door Leon Caren, in samenwerking met MusicXport.nl.Er gebeurt ontzettend veel in Nederland buiten de mainstream. Vooral omdat ik zelf actief ben in een band voelde ik de behoefte om underground muziek zowel in Nederland als in het buitenland een podium te geven.” De Subbacultcha! showcase wordt ondersteund door een speciale Popkomm pagina met van elke band een gratis track en links naar downloadshops. Bovendien is er een speciale Subbacultcha! sampler geproduceerd ter ondersteuning van de showcase.

Excelsior
Daarnaast is Nederlands meest toonaangevende label Excelsior ruim vertegenwoordigd met vijf bands; Hospital Bombers, zZz, Spinvis, GEM en Alamo Race Track spelen op vrijdag 21 september in Club 23-Kulturbraurei. Ook deze showcase wordt ondersteund met een uitgebreide marketingcampagne. Daarnaast speelt ook de opkomende groep Room Eleven op 19 september in club WABE in Berlijn, en vertegenwoordigen Hydromatics, Peter Pan Speedrock en de Heideroosjes de hardere kant van het Nederlandse muzikale spectrum op donderdag 20 september in club SO36. Tenslotte vind op zaterdag 22 september in Club Maria Satellite31 plaats, een clubnight met Nederlandse DJ's en artiesten - de line-up, voor zover bekend, bestaat uit Adept, Kraak & Smaak, Mr. Wix, David Gilmour Girls, Aux Raus, Joost van Bellen, Terry Toner en Nuno Dos Santos.

Verder richt Buma Cultuur op de beursvloer van Popkomm in de Messe Berlin een stand in. Nederlandse bedrijven kunnen zich tegen betaling aansluiten - op dit moment staan 40 Nederlandse bedrijven voor Popkomm geregistreerd.

Buma Cultuur
zet zich in voor de promotie en ondersteuning van Nederlandse muziek. Opgericht en ondersteund door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma / Stemra, draagt Buma Cultuur bij aan projecten in Nederland en daarbuiten. Buma Cultuur bestrijkt het hele spectrum aan genre's van Nederlandse muziek: van M.O.R. en pop tot dance, jazz, cabaret en contemporaine muziek.
www.bumacultuur.nl