Renze Ferwerda vindt zijn bestemming in Lissabon

23-01-2007 @ 10:28

Wereld-cd in aantrekkelijke jas met Portugese uitstraling
In de wereld van het Nederlandstalig chanson verovert Renze Ferwerda langzaam maar zeker een voorname plek. Zijn sterke, inhoudelijke teksten brengen in ieder lied een nieuw verhaal. Ferwerda heeft inmiddels vier CD’s samengesteld en uitgebracht en heeft de afgelopen 30 jaar veel in en voor het theater gedaan. Naast zijn vak als artiest geeft Ferwerda op een verfrissende manier zangles. Maandag 29 januari a.s. verschijnt zijn 5de album, getiteld Bestemming Lissabon.
Als geboren Amsterdammer met Friese wortels, ontdekt Ferwerda in 1984 Portugal. Hij leert de taal, reist ontelbare malen naar zijn geliefde land, schrijft er prachtige liedjes en ontdekt Lissabon als bron voor zijn poëtische inspiratie. Terug in Nederland (en België) maakt hij theaterconcerten en cd’s van zijn liedjes en komen er muzikanten van over de hele wereld op zijn pad.
De muzikanten en de cd
Op deze cd vinden we naast Renze Ferwerda (Nederland) vocals – composities  Freek Dicke (Nederland-Suriname) gitaar – guitarra – vocals – arrangementen - composities; Toni Lameirinhas (Portugal) bas – Portugese fado bas – vocals; Juan Pablo Dobal (Argentinië) piano; Liber Torriente (Cuba) slagwerk – percussie; Henny Langeveld (Nederland) accordeon; Paul Pouwer (Nederland) klankregie – percussie.
Mila Vidal Paletti (Portugal), die de gedichten van Slauerhoff voor Cristina Branco vertaalde, schreef de Portugese vertalingen en het gedicht A menina de Lisboa, dat Ferwerda van muziek voorzag. Fernando Lameirinhas componeerde Lissabon Saudade en de nog onbekende Jack van de Ven componeerde Onderweg.
Want het gaat Renze Ferwerda, Freek Dicke en Toni Lameirinhas niet om bekend of onbekend. Het gaat om kwaliteit, menselijkheid en warmte en dat is te horen op deze cd vol zuidelijke warmte en muzikale invloeden van over de hele wereld. Bestemming Lissabon als metafoor voor een reis naar je diepste verlangen. Met chansons in het Nederlands, Portugees, Frans en een wel heel bijzondere Vlomsen toengval.
 
Renze Ferwerda is onlangs 60 geworden. Dat viert hij met dit album, zijn publiek en zijn muzikale vrienden, met zijn stem die rust en warmte uitstraalt, zijn lichtvoetige timing, zijn balans tussen humor en melancholie en zijn tijdloosheid. In 2007 gaat Bestemming Lissabon de wereld in. Om te beginnen in Nederland en Vlaanderen. De aftrap is op zondag 11 maart om 14.30 uur in De Schuilkerk in Gorinchem. En volgend seizoen maakt Renze Ferwerda een theatertour met Bestemming Lissabon in Nederland en België.
Mede dankzij de financiële ondersteuning van auteursrechtenvereniging Buma kreeg Bestemming Lissabon een ‘verpakking’ in de vorm van een boekje, dat je mee kan nemen op reis. Het zit vol verrassingen en heeft een typisch Portugese uitstraling. Buma Cultuur vindt dit project een mooi voorbeeld van hoe op kleine schaal internationaal samengewerkt kan worden en met succes. Nederlandstalig, Portugees, Frans en Vlaams, in een Mediterrane sfeer en lichtheid. Wat een mooie combinatie!
 
Bestemming Lissabon
Composities: Freek Dicke, Fernando Lameirinhas, Fausto en Renze Ferwerda
Teksten en vertalingen: Renze Ferwerda en Mila Vidal Paletti
Productie en distributie: Transparant Producties via www.renzeferwerda.nl
Boekingen: Guido Nederlof, Effacta Theaterconcerten: www.effacta.nl
Voor meer informatie: www.renzeferwerda.nl