CONSUMENTENGIDS MOEDIGT DOWNLOADEN ILLEGAAL AANBOD AAN

29-08-2006 @ 15:51

In de septembereditie van de Consumentengids wordt het gebruik van illegaal muziekaanbod op het internet aangemoedigd. Daarmee bedreigt de consumentenbond de ontwikkeling van een gezonde downloadmarkt in Nederland.
In het artikel wereldjukebox presenteert de consumentengids een korte handleiding muziekdownloaden. Naast een korte verwijzing naar het gratis aanbod dat via p2p-netwerken beschikbaar is, is er uitgebreid aandacht voor betaald aanbod. Daartoe wordt een vijftal willekeurige sites gepresenteerd, waaronder het Russische Allofmp3.
Omdat het niet zo is dat betaald aanbod per definitie legaal is, waagt de consumentengids zich hiermee op glad ijs. Wellicht dat daarom apart aandacht wordt besteed aan Allofmp3. De manier waarop dat gebeurt, is echter zo onzorgvuldig en suggestief dat de lezer wordt aangemoedigd om van deze malafide aanbieder gebruik te maken.
Allofmp3 muziek biedt muziek aan zonder dat daar toestemming voor is gegeven door de platenmaatschappijen, uitvoerende artiesten, componisten en tekstschrijvers en betaalt geen cent aan die makers. De consumentengids trekt dat echter niet alleen in twijfel maar suggereert ook dat de lage prijs van Allofmp3 zorgt voor hoge omzetten die wellicht meer opleveren voor de artiesten dan andere muziekdiensten. kennelijk kent men de tafel van nul niet, aldus Paul Solleveld, directeur van de NVPI. De site zegt te werken met een licentie van ROMS, een Russische organisatie die zichzelf uitgeeft als een collecting society. ROMS heeft echter geen enkele toestemming van de makers om licenties voor het gebruik van hun opnamen te verstrekken. De consumentenbond weet dat.
Er staan de Nederlandse consument inmiddels tientallen legale alternatieven ter beschikking die een enorme diversiteit vertegenwoordigen in zowel repertoire, bestandsformaat en prijs. Sommige legale aanbieders zijn zelfs gratis. Wat zij met elkaar gemeen hebben is dat ze in tegenstelling tot Allofmp3 en andere malafide sites - alleen opereren met toestemming van de maker. Een overzicht van het legale betaalde aanbod is te vinden op www.truefan.nl.
De NVPI is van mening dat de on-linedistributie zich alleen goed kan ontwikkelen als de oneerlijke concurrentie die het illegale aanbod vormt wordt bestreden en het gebruik ervan wordt ontmoedigd.
(bron: nvpi)