DE BETOVERENDE FADO WERELD VAN MAFALDA ARNAUTH

07-01-2006 @ 14:24

Mafalda Arnauth is n van de jonge vrouwelijke singer/songwriters in de wereld van de Fado. Een bloedmooi zingende vrouw, die zich onderscheidt van Cristina Branco, Dulce Pontes en Misa door haar lichtere toon in de vaak zo melancholieke Portugese blues.

Mafalda wil de Portugese tradities en cultuur vertegenwoordigen op een manier die past bij haar eigen woorden en muziek. Wie haar albums kent, zoals het prachtige 'Encantamento', hoort inderdaad meer vrolijkheid. Hetgeen niet wegneemt dat Arnauth tot in het diepst van haar ziel de gevoelige muziek van haar vaderland vertolkt.
DIRIO
Het prille begin van dit nieuwe jaar brengt ons de release van haar vijfde album, waarschijnlijk de meeste persoonlijke plaat van allemaal, onder de titel Dirio. Het is een prachtig, uitgebreid dagboek met naast de CD en vele persoonlijke fotos de teksten in Portugees, Engels, Frans en Nederlands (!).Dirio bevat een 15-tal nummers over Mafaldas levenservaringen (vriendschap, liefde, blijdschap, verdriet, scheidingen, teleurstellingen, nieuwe hoop, de magie van een speciaal afspraakje.), verwijzingen naar haar artistieke referenties (Amlia Rodrigues, Maria Bethnia, Charles Aznavour, Astor Piazzolla.) en haar eigen persoonlijke wandeling door het leven, geleid door innerlijke gedachten. Op zoek naar haar ware Fado, vind je op dit album zowel traditionele Fado als Fado gezongen in andere toonsoorten en andere talen over nieuwe onderwerpen uit het dagelijks leven, waarmee Arnauth het idee dat dit genre alleen bedoeld is om altijd omhuld te blijven door donker en zwaar verdriet overboord zet.
LIVE
Tijdens de binnenkort startende toer langs de theaters is te zien dat Mafalda ook live een unieke benadering van Fado heeft. Ze is in het bezit van een pakkende frisheid, die voorheen nooit in verband werd gebracht met Fado en zweept als een waar podiumbeest het publiek op met haar jeugdige spontaniteit en de bijzondere manier waarop ze oude en klassieke hits in dit genre opnieuw brengt. Bovendien is Arnauth er in geslaagd om de perfecte muzikale partners om zich heen te verzamelen, die het mogelijk maken haar muzikaliteit uit te dragen en haar stimuleren haar eigen muziek te blijven schrijven en manieren te ontdekken om zichzelf nog beter uit te drukken. Haar ensemble bestaat uit Paulo Parreira op Portugese gitaar, Ramon Maschio op klassieke gitaar en Ricardo Cruz op basgitaar. Tijdens de concerten op 4 en 6 februari komt Luis Pontes op klassieke gitaar Mafaldas band versterken.
CONCERTEN
17-01 Stadstheater Zoetermeer
19-01 De Maaspoort Venlo
20-01 Theater Markant Uden
21-01 De Oosterpoort Groningen
22-01 Stadsgehoorzaal Leiden
24-01 Theater de Muzeval Emmen
25-01 Theater de Purmaryn Purmerend
27-01 Chass Theater Breda
28-01 Schouwburg de Kampanie Den Helder
02-02 Stadsschouwburg Middelburg
04-02 cc T Getouw Mol (B)
06-02 De Kleine Komedie Amsterdam
08-02 Theater t Speelhuis Helmond
09-02 Schouwburg Orpheus Apeldoorn
11-02 Schouwburg de Meerse Hoofddorp
12-02 Theater de Reehorst Ede

Fado doet zijn werk op mysterieuze wijze.. met ieder nieuw album en iedere nieuwe voorstelling komen er meer mensen onder de betovering van fado in het algemeen en Mafalda Arnauth in het bijzonder!

info:
www.triparoundtheworld.nl