Exportwaarde Nederlandse Populaire Muziek groeit 15%

15-01-2024 @ 08:47


Frank Helmink, Buma Cultuur: “We zijn op weg naar een recordwaarde”

De Exportwaarde van de Nederlandse Populaire Muziek over 2023 is met 15% gestegen in vergelijking met 2022. In absolute cijfers: De waarde die de Nederlandse muziekexport toevoegt aan de Nederlandse economie bedroeg in 2023 naar schatting ruim € 198 miljoen. Dat is het resultaat van het onderzoek dat Perfect & More BV heeft uitgevoerd naar de exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek in 2023. Het gaat om jaarlijks onderzoek sinds 2004 in opdracht van Buma Cultuur.
Het onderzoek van Perfect & More richt zich op de belangrijkste vormen van exploitatie van de Nederlandse populaire muziek op de buitenlandse markt: Rechten (auteursrechten en naburige rechten), Opnamen en Optredens. In totaal zijn 1.236 artiesten onderzocht in 2023. Daarvan waren 837 Nederlandse artiesten op enige wijze actief buiten Nederland. In totaal werden in het afgelopen jaar 10746 buitenlandse optredens geregistreerd.
De stijging van de exportwaarde wordt grotendeels veroorzaakt door het grote aantal optredens buiten onze landsgrenzen. Het weer opengaan van de Chinese markt vormt een belangrijke bijdrage, maar ook Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Chili en Colombia vormden groeimarkten in het afgelopen jaar. De waarde van de buitenlandse optredens bedroeg ruim 152 miljoen in 2023. Rechten brachten ongeveer 38 miljoen in het laatje en Opnamen zijn goed voor bijna 8 miljoen. De allereerste meting in 2004 kwam destijds op een totaalbedrag van 31,6 miljoen uit. De Nederlandse dance-industrie heeft sinds 2009 een grote impact op de cijfers. In 2009 was het aandeel 33%, in 2023 bijna 66%. Tegelijkertijd blijft 2023 nog wel achter op het topjaar 2018 toen de totale waarde ruim 216 miljoen betrof.
Directeur Buma Cultuur Frank Helmink: “Het was nog best spannend, gezien de naar binnen gerichte tendens, die in steeds meer landen te constateren valt. Met dat in het achterhoofd zijn deze getallen ronduit fantastisch. Als we de ontwikkelingen op langere termijn bekijken, vermoed ik - of beter: ga ik ervan uit - dat we in 2024 een recordwaarde tegemoet gaan. We zijn dus bijna terug waar we de boel tijdens Corona achterlieten. Het is wel zaak deze sector te blijven zien als niet alleen een culturele maar ook een economische. Door te blijven investeren in exportondersteuning kunnen we één van de grootste muziekexporterende landen van de EU worden."

Meeste optredens 
Op de lijst met artiesten met meeste optredens buiten Nederland, staan traditiegetrouw bekende namen uit de elektronische muziek, maar er zijn ook opvallende andere namen in de Top 10. Tiësto verscheen in 2023 maar liefst 121 keer op een buitenlands podium, terwijl Martin Garrix 99 optredens over de grens verzorgde. Afrojack staat op 3 door de 94 optredens die hij in het buitenland voor zijn rekening nam. Chris Stussy maakte een grote sprong van 29 naar 4 met zijn 92 optredens. Op de vijfde plaats is de Nijmeegse punkrockformatie Antillectual terug te vinden met 88 optredens De gebroeders Lucas & Arthur Jussen maakten vorig jaar hun entree op de tiende plaats, maar zijn nu drie plaatsen hoger te vinden met 86 optredens. Hoogste nieuwkomer in de lijst met buitenlandse optredens is Doudou MD. Zij verzorgde 59 optredens buiten Nederland

Download hier het onderzoeksrapport Exportwaarde Nederlandse Populaire Muziek 2023