Muzikantendag 2018 in Amsterdam groot succes

28-05-2018 @ 12:31

Met bijna 1000 bezoekers en ruim 100 professionals kan de Muzikantendag afgelopen zaterdag 26 mei terugkijken op een geslaagde editie in de Melkweg en Sugarfactory in Amsterdam. Vertegenwoordigers uit de muziekindustrie namen plaats tijdens het Demospreekuur en de panels en gaven flitscolleges. De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma en georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP in samenwerking met POPnl, Musicmaker, Interface, De Bassist, Gitarist, Slagwerkkrant, Sena, de NMUV, de Melkweg en Sugarfactory.

De verschillende bands, muzikanten, producers, rappers en vocalisten lieten de zalen van de Melkweg en Sugarfactory al vroeg volstromen. Alle programmaonderdelen werden dan ook druk bezocht. De eerste bezoekers stonden om half 10 al voor de deur, om zich zo als eerste in te schrijven bij de Demospreekuren. Meer dan 75 professionals, waaronder boekers, managers, muzieklabels, journalisten, publishers, promotiemensen, radiomakers, producers en programmeurs, zaten klaar voor bijna 1000 demoluisterbeurten. Muzikanten konden hun muziek pitchen bij vertegenwoordigers van onder andere DWDD, NPO 3FM, Friendly Fire, 3VOOR12, Topbillin', Universal Music, NPO Radio 2, Agents After All, BMG Talpa Music, Popronde, OOR, NPO FunX, MassiveMusic en Puna. Muzikanten breidden hier hun netwerk uit, ontvingen waardevolle feedback en bouwen op deze manier verder aan hun carrière.

Het programma opende in de OZ van de Melkweg met een indrukwekkende clinic over modulaire synthesizers van Sjamsoedin. De clinic werd gepresenteerd door Interface. Daarnaast vonden er diverse flitscolleges plaats, zoals die van Erwin Vogel (Pinguin Tune Support) over 'De plugger' en Jochem Winterwerp over 'Scoren met je videoclip'. De NMUV gaf het flitscollege 'Straight to the chorus'.

Een van de populairste panels dit jaar was het panel "BAM! Componistenpanel" met Torre Florim (De Staat) en Tessa Rose Jackson. Zij gingen samen met moderator Rita Zipora in gesprek over songwriters die tegenwoordig een heleboel moeten kunnen.

Demopanel
Met het populaire Demopanel werd het dagprogramma van de Muzikantendag afgesloten. Muzikanten die vooraf hun muziek hadden ingeleverd, werden gedraaid over de geluidsinstallatie van de OZ van de Melkweg, ten overstaan van zo’n 600 toehoorders. Dit jaar namen er voor het eerst maar liefst tien muziekprofessionals plaats: Diederik van Zessen (NPO 3FM), Erik Delobel (Hedon), Erwin Vogel (Pinguin Tune Support), Jantine Heij, Jessica van Amerongen (DWDD), Martijn Groeneveld (Mailmen), Max van Bossé (Paradiso), Menno Visser (3voor12), Pien Feith (Friendly Fire) en Tijs van Liemt (Universal Music). Op het podium beoordeelden zij de muziek op kwaliteit, potentie, productie, originaliteit, compositie en algehele indruk. Er werd geen blad voor de mond genomen, waarbij men kon rekenen op eerlijke en duidelijke feedback.

Muzikantendag After
Het avondprogramma van de Muzikantendag in de Sugarfactory begon met een gezellige borrel met aansluitend een optreden van Cordon Rouge voor alle bezoekers van de Muzikantendag. De After werd georganiseerd in samenwerking met NMUV.

Academy
Wie na een inspirerende dag nog eens alle informatie wil nalezen, kan terecht op de Muzikantendag Academy. Op muzikantendag.nl/academy staan de belangrijkste onderwerpen in de muziek uitgelegd door experts, met video’s, voorbeelden en tips.

Over de Muzikantendag
De Muzikantendag wordt gepresenteerd door Buma. De dag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP, in samenwerking met POPnl, Musicmaker, Interface, De Bassist, Gitarist, Slagwerkkrant, de NMUV, Sena, de Melkweg en Sugarfactory.

Meer info: www.muzikantendag.nl