Eurosonic Noorderslag gekozen tot beste festival

15-01-2017 @ 15:47

Van 11 tot en met 14 januari vond in Groningen voor de 31e keer Eurosonic Noorderslag plaats. De conferentie trok dit jaar een recordaantal van 4.200 bezoekers uit de hele wereld. Andere #ESNS17 cijfers: 382 acts, 417 internationale festivals en in totaal 40.300 festivalbezoekers. Eurosonic Noorderslag was in heel Europa op radio en televisie, en tevens online te volgen: daarmee is het een van de grootste media-evenementen in Europa. Tijdens een feestelijke ceremonie tijdens de IJzeren Podiumdieren werd Eurosonic bovendien door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals uitgekozen tot beste festival.

Het is heel goed om te zien dat er zoveel belangstelling is voor Europese muziek,’ aldus Peter Smidt, Creatief Directeur Eurosonic Noorderslag: ‘Eurosonic Noorderslag brengt talent, festivals en media samen, en dat zorgt er heel direct voor dat meer naar Europese muziek wordt geluisterd.’ Eurosonic Noorderslag kende een uitgebreid panelprogramma waarin onderwerpen als rechten, streaming, blockchain en nieuwe live- en media-formats aan bod kwamen.

Hoogtepunten Eurosonic Noorderslag 2017:

Popprijs winnaar: Martin Garrix. Tijdens Eurosonic Noorderslag werd bekendgemaakt dat de Popprijs 2016 was gewonnen door Martin Garrix, die zich ‘onderscheidt zich door zijn drang naar vernieuwing en zijn feilloze gevoel voor melodie en hits’, aldus het juryrapport.

Internationale media-aandacht. Eurosonic Noorderslag werd in 17 landen live op de radio uitgezonden, en in totaal was het evenement in 34 Europese landen te zien of te horen. Zo deed BBC Radio One een live-uitzending en zond de Frans/Duitse zender Arte live-streams uit vanuit de Der AA Kerk. Verder werd een groot aantal acts door de VPRO opgenomen tijdens de ESNS 3voor12 Sessions. Het Duitse programma Rockpalast filmde tevens een groot aantal acts en Noorderslag werd door NPO 3 live op televisie gebracht. Ten slotte werd er meer dan tien uur live verslag gedaan van Eurosonic op de Portugese radio.

European Border Breaker Awards. Op woensdagavond vond de veertiende editie van de EBBA plaats in MartiniPlaza. De Award Show werd gepresenteerd door Jools Holland en negen van de tien EBBA winnaars traden op. De Public Choice Award werd gewonnen door de Britse zangeres Dua Lipa. De EBBA wordt in twaalf Europese landen op televisie uitgezonden.

In het kader van het European Talent Exchange Programme (ETEP), het talentontwikkelingsproject van Eurosonic Noorderslag, werden door 100 van de belangrijkste Europese festivals een keuze gemaakt uit het Eurosonic programma. Namen die opvallend vaak genoemd werden waren Klangstof (nl), Baloji (be), Roosevelt (de), Skott (se), Shame (gb), Onuka (ua), Tommy Cash (ee) en Her (fr).

Festivalprogramma Noorderslag. Opnieuw viel de hoge kwaliteit van de Nederlandse acts op. Publieksfavorieten waren dit jaar: Klangstof, Broederliefde, Canshaker Pi, Noisia (Outer Edges) en Parels van de Jordaan met een glansrol van Willeke Alberti.

Future of Media. Onder de 150 panels en meetings van de conferentie ging het tijdens dit nieuwe conferentieprogramma over nieuwe ontwikkelingen in de media: zowel bij de keynote van BBC DJ Chris Price als in het Data or DJ-panel kwam ter sprake of de toekomst is aan de algoritmes of aan de curatoren.

Verkiezingen 2017: op de conferentie waren een aantal politici van onder andere PvdA, VVD, D66, de Piratenpartij en Partij van de Dieren aanwezig om te discussiëren over het toekomstig popbeleid ten aanzien van popmuziek. Ook keek minister Jet Bussemaker terug op haar ambtsperiode.

Het tweede jaar van de Europese Productie & Innovatie Conferentie (EPIC) kende een stevige groei in het aantal deelnemers en in het programma, met onder andere thema’s als duurzame afvalverwerking, energie, crowd-control en terreur. ‘Blij verrast door de hoge kwaliteit van de panels en sprekers en de groei van het aantal Nederlandse en internationale professionals’, aldus Willem Westerman, Vereniging van EvenementenMakers (VVEM).

Buma Music Meets Tech kende een keynote van SXSW-head of conference programming Todd Hansen. De BMMT pitch werd gewonnen door de makers van de Guts app, waarmee ticketfraude en zwarthandel van tickets effectief wordt tegengegaan.

Music Moves Europe: namens de Europese Commissie sprak Barbara Gessler, Head of the Creative Europe, zich uit voor een continue dialoog met de Europese muzieksector over een mogelijk toekomstig supportprogramma van de EU.

Awards: De Pop Media Prijs ging naar Rotjoch en de International Festival Awards werden uitgereikt. Daarnaast werden tevens door de VNPF de IJzeren Podiumdieren uitgereikt.

Cijfers:

Total visitors ESNS (sold out) 40.300
Conference visitors (sold out) 4.200
Nationalities 42
Acts 382, with a total number of 442 performances
Media & journalists 465
EBU radio stations 37
ETEP festivals 98
International festivals 417
Number of stages @ Eurosonic 48 (incl Extra)
Number of stages @ Noorderslag 10
Live broadcasts from ESNS: 27 confirmed from 13 stations