Onverwacht en uniek duo: Syb van der Ploeg & Gé Reinders

28-08-2014 @ 19:13

Een uniek en onverwacht koppel: de Friese voorman van De Kast; Syb van der Ploeg en de Limburgse zanger van Blaosmuziek; Reinders.

Op verzoek van de theaterdirecteur in Cuijk maakten ze 2 seizoenen geleden een speciale avond, vanwege een tijdelijke sluiting van zijn schouwburg. Die samenwerking beviel zó goed dat ze samen bleven schrijven. Daarvoor hebben Syb en in twee en een half jaar wel 10.000 km gereisd. Syb: We spraken afwisselend af in Roermond en in Jorwerd. 550 Km heen en terug. Het is een hele trip, maar het resultaat is erg de moeite waard! Ik ben erachter gekomen dat onze identiteit veel te maken heeft met de taal waarmee we zijn opgegroeid.

Op het nu ontstane album: ‘t Verschil Is Oeral Geliek staan 12 stukken in zowel het Fries, het Limburgs, het gecombineerde FrieLim als ook het Nederlands. 7 stukken schreven Syb en samen met hun pianist Wiebe Kaspers, een toetsentalent van 23 jaar jong. Met z’n drieën doen ze ook onder dezelfde naam tussen september en december 2014 een theatertour. Met regie van Jessica Borst die o.a. ook werkt met Brigitte Kaandorp, Sara Kroos en Dolf Jansen.

Om voeling te krijgen met het publiek organiseerden Syb en vlak voor de zomer 6 try outs. Jacques d’Ancona bezocht één van die voorstellingen en schreef in het Nieuwsblad van het Noorden: Alles klopt qua sfeer en ritmische balans. Het swingt en tintelt. Bovendien houden ze onontkoombaar sentiment netjes in de klauwen.

1. Ich haaj fan dy: ‘Ik hou van jou’ is het belangrijkste zinnetje in welke taal dan ook. De titel van dit lied is FrieLim: ‘Ich haaj’ uit het Zuiden en ‘fan dy’ in het Fries. De tekst kwam tot stand na tientallen telefoontjes aan ambassades en hulp van Google Translate. Toen nergens in Nederland de uitspraak van het Baskische ‘maite zaitut’ te achterhalen was, belde met het verkeersbureau in San Sebastian. : Het is echt een heerlijke binnenkomer om mensen te bellen met het verhaal dat je in een liedje ‘Ik hou van jou’ in hun taal wilt zingen. Dat vindt werkelijk iedereen leuk! Mijn Iphone staat vol met opnames in tientallen talen.

2. Laat ze maar lullen: Het credo van de twee dialect-zangers, die al jaren hun eigen weg gaan, tegen alle stromen in en die elkaars koppigheid herkennen en bewonderen. Het is duidelijk te horen dat ze allebei een R&R achtergrond hebben. Bijna net als Paul en John zingen ze samen unisono.

3. In de bediening: Een dixy-achtig meezinger, met blaasbas én banjo, over een man die zich op feestjes het gelukkigst voelt als hij kan bedienen. Want dan hoeft hij niet gezellig te zijn. De buren van , die allemaal in het slotkoortje zingen, konden zich dit gevoel meteen voorstellen.

4. ‘t Verschil is oeral geliek: De titelsong is weer een FrieLim tekst. Dit is het eerste nummer dat en Syb samen schreven, over hoe de provinciale eigenheden toch ook weer op elkaar lijken. De Fransen zouden zeggen: Les extrêmes se touchent.

5. Hûnderdtûzen wurden: In een Cubaans nummer bezingen Syb en hoe er duizenden woorden verspild worden alleen maar om te blijven praten.

6. Horizon: : Dit hebben we geschreven in het huis van Wiebe in Koudum. Ik denk dat we alle drie het gevoel hadden iets wezenlijks te raken, zowel qua tekst als muziek. Ik reisde als op een wolk in de trein terug naar Roermond. Wiebe arrangeerde de strijkers ontzettend mooi. En Syb zingt me helemaal omver!

7. As de blajer valle: Het herfstnummer van , nu niet met brassband, maar in een koorversie slechts begeleid op een harmonium. Als je goed luistert hoor je Wiebe trappen op dit draagbare orgel.

8. Voor de zaal: Een tongue in cheek nummer over het perfecte lied. Onze ervaren FrieLim-rockers doen alsof ze de perfecte hit geschreven hebben. Je zingt ‘m zo mee. De beste zin is toch wel de paradoxale oproep: Doe maar lekker spontaan!

9. As ik dy sjoch: Een prachtige akoestische versie in het Fries van deze solohit van Syb . Voor de niet Friezen: maak niet dezelfde fout als , die dacht dat Syb ‘Focking good zin’ zingt. Dat zou je bijna denken. Maar dat zingt hij niet!

10. Hel zat gewèrk: Limburgs voor ‘hard genoeg gewerkt’. Het is een loflied van , die al de pensioengerechtigde leeftijd ziet naderen, op een welverdiende rustige oude dag.

11. Wat weg is, is weg: Een blues over dieren én talen die de kans lopen te verdwijnen met, zowel muzikaal als tekstueel, een verrassende bridge..

*Bonustrack (Wiebe Kaspers: It Gouden Fjild): Om Wiebe te eren hebben Syb en zijn debuut-single als bonustrack aan hun album toegevoegd. Het is een prachtige Friese bewerking van Sting’s On golden field.

Kijk hier voor de clip van de eerste single Ich haaj fan Dy van de CD ’t Verschil is Oeral Geliek.

SYB VAN DER PLOEG & GÉ REINDERS " ‘t Verschil is oeral geliek

label: Coast to Coast

https://www.facebook.com/SybGe

https://twitter.com/sybge

http://www.sybvanderploeg.nl/

http://www.g-reinders.nl/

https://www.facebook.com/sybvanderploeg

https://www.facebook.com/ge.reinders?fref=ts


THEATERTOUR try outs

’t Verschil is Oeral Geliek

Met: Syb van der Ploeg, Reinders en Wiebe Kaspers

19-09-2014: Theater Voorhuys – Emmeloord (try-out)

20-09-2014: Podium Reimerswaal – Rilland (try-out)
25-09-2014: Theater de Koornbeurs – Franeker (try-out)
27-09-2014: ZinIn Theater – Nijverdal (try-out)