Het geluid van de Arabische revolutie: Figo & Alaa Fifty in Amsterdam

31-03-2014 @ 16:07

Ze zijn de muzikale oproerkraaiers van de Egyptische revolutie en laten zich inspireren door Amerikaanse rappers als 50 Cent en Tupac. Figo & Alaa Fifty maken electro chaabi, het hiphop-antwoord van jonge Egyptenaren op de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. De revolutionaire muziekbeweging is in Egypte een rage: stuiterende beats, militante lyricsen een extatisch dansende massa brengen de nauwe achterafsteegjes in de arme buitenwijken van Caïro tot leven.

Muziekgenre electro chaabi, of mahraganat (‘festival’), is een aanstekelijke mix van electrorap, Arabische sounds en rauwe straatcultuur. De oorsprong van de immens populaire Egyptische hiphop ligt in de opzwepende chaabi, ‘muziek van het volk’, gespeeld op feesten en partijen. Ook Figo & Alaa Fifty begonnen zo - en spelen nog steeds hun dampende sets op de openluchtbruiloften van Al Salam City, de immense sloppenwijk waar de muzikale revolutie van Egypte zich voltrekt. Terwijl de geest van Tahrir verwaait, vindt de Egyptische onderklasse een uitlaatklep in de ongepolijste sound van electro chaabi.

Electro chaabi-dj van het eerste uur Figo leerde zichzelf beats maken en mixt chaabi met hiphop en techno. Mede-pionier en ‘mic-man’ Alaa Fifty rekent zowel 50 Cent als chaabigrootheid Ahmed Adawyia tot zijn inspiratiebronnen en rapt in het Arabisch van de straat. De computer doet de rest. Hun roem reikt inmiddels tot ver over de grens, maar hun hart ligt in Al Salam (zie fotoserie in Rolling Stone). Net als hun Amerikaanse hiphopidolen zingen de twintigers over het harde leven van de Egyptische massa (beluister release Generation Bass). Seks, drugs, politiek en beltegoed: dit is het geluid van de Arabische revolutie.

Op zaterdag 19 april om 20:15 uur staan Figo & Alaa Fifty i.h.k.v. Festival Cinéma Arabe 2014 op het podium in Paradiso. De bekende Egyptische club-dj Martin bedient de knoppen.

Diezelfde middag om 16:30 uur is in Paradiso de documentaire ‘Electro Chaabi’ (2013) te zien, waarin filmmaker Hind Meddeb hét gouden trio achter de revolutionaire muziekstroming Figo, Alaa Fifty en Sadat volgt op hun pad langs vrijheid, idealen en toekomstdromen.

Festival Cinéma Arabe, het podium voor Arabische film in Nederland, vindt plaats van 6 - 11 mei in Rialto (Amsterdam) en LantarenVenster (Rotterdam).

Paradiso | 19 april 2014 | 20:15 uur | i.h.k.v. Cinéma Arabe

http://cinemaarabe.nl/

https://twitter.com/Cinema_Arabe