Popprijs 2013 naar The Opposites

19-01-2014 @ 09:36

The Opposites hebben de Popprijs 2013 gewonnen. The Opposites namen de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, bestaande uit een geldbedrag van €10.000 en een beeld van Theo Mackaay, op zaterdag 18 januari 2013 tijdens Noorderslag in ontvangst. De uitreiking was live te horen op 3FM en te zien bij de NOS / NTR op Nederland 3.

De jury van de Popprijs bekroont the Opposites omdat ze een nieuwe standaard hebben gezet voor live hiphop. Volgens de jury was er in 2013 geen andere Nederlandse act die in de zalen en op de festivals zoveel te weeg bracht met zo’n eigen, oorspronkelijk geluid als het duo Big2 en Willy.

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury.
De Popprijs is de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland en de uitreiking is een vast onderdeel van Noorderslag, de graadmeter voor Nederlandse muziek.

Vorig jaar viel de Popprijs 2012 ten deel aan Racoon.

Andere Popprijswinnaars tot nu toe zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), The Ex (1991), The Scene (1992), Bettie Serveert (1993), 2 Unlimited (1994), Osdorp Posse (1995), Eboman (1996), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Postmen (1999), Arling & Cameron (2000), Anouk (2001), Tiësto (2002) , Bløf (2003), Ali B (2004), Within Temptation (2005), Spinvis (2006), Armin van Buuren (2007), De Dijk (2008), Kyteman’s Hiphop Orkest (2009), Caro Emerald (2010) en De Jeugd van Tegenwoordig (2011).

De prijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van € 10.000, is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur met steun van Sena Performers. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Sena Performers is de sectie uitvoerenden van Sena, de organisatie die de naburige rechten voor uitvoerende kunstenaars en platenproducenten in Nederland incasseert en verdeelt. Het beeld van Theo Mackaay en het prijzengeld van € 10.000 worden beschikbaar gesteld door Buma Cultuur en Sena Performers.

De jury bestond dit jaar uit:
Guus Bleyerveld (BV Pop), Johan Gijsen (Tivoli), Ben Houdijk (3FM), Gijsbert Kamer (De Volkskrant / VPRO), Jan Douwe Kroeske (Double 2) en Peter Sikkema (De Oosterpoort / Eurosonic Noorderslag).

Juryrapport Popprijs 2013

De vraag welke band of artiest in 2013 de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd, leverde ook dit jaar tijdens het juryberaad weer aardige discussies op.

Een goed album? Oké, maar hebben genoeg mensen hem kunnen of willen horen? Veelgevraagd producer onder de internationaal grote hitleveranciers? Gefeliciteerd, maar in hoeverre waren die bijdragen Nederlands genoeg? Veel op tournee in het buitenland? Mooi, maar luisteren er hier nog wel mensen naar? En moet deze of die niet eens een prijs krijgen, wegens decennia lang grote verdiensten? Nee, daar reikt Zijne Majesteit te zijner tijd indien het hem wel behaagt een lintje aan uit.

De Popprijs is aanmoedigingsprijs noch oeuvreprijs. De jury zoekt vooral naar die band of artiest die iets bijzonders heeft neergezet, iets spraakmakends heeft gedaan waar ook buiten de kring van eigen fans nog lang met veel bewondering over gesproken kan worden. Internationale erkenning kan belangrijk zijn, maar is dit jaar niet doorslaggevend gebleken. De winnaar van de Popprijs 2013 zal vanwege de taal die gebezigd wordt vooral in Nederland tot de verbeelding blijven spreken.
Het duo, dat acht jaar geleden al veel indruk maakte met het debuut De Fik Erin wist zich dit jaar te overtreffen met een album waarop de hiphop waar ze bekend mee werden, gekoppeld werd aan gevoelige popliedjes aan de ene kant en snoeiharde dance aan de andere kant. Het resultaat mag volstrekt uniek heten. Slapeloze Nachten is een geweldig album, waarop ouderwetse gabber en hardstyle een opmerkelijk huwelijk aangaan met hiphop. Het album leverde The Opposites al vier grote hits op en applaus van de jury die onder de indruk was van zoveel hitpotentie op één album.

Hoe bijzonder ook, de Popprijs 2013 gaat vooral naar The Opposites om wat ze met deze unieke mix op de Nederlandse podia in het algemeen en de grote festivals in het bijzonder te weeg hebben gebracht. Sleutelmoment vond plaatst halverwege hun optreden tijdens Pinkpop, juni 2013, toen Hey DJ werd ingezet en de twee jongens, Willy en Big2 het hele grote veld voor het hoofdpodium, tot ver achter de geluidstoren aan het springen kregen. Het optreden van The Opposites toen was een historische overwinning van hiphop in het algemeen en The Opposites in het bijzonder. Het kon dus toch: succesvol zijn met hiphop op Pinkpop, de moeder aller Nederlandse popfestivals. En Willy en Big2 bleken in een paar jaar tijd te zijn uitgegroeid tot ultieme gangmakers, die ook niet-ingewijden en publiek weinig behept met hiphop wisten aan te sporen tot groot enthousiasme.
Meerdere festival-optredens volgden met Lowlands als euforisch hoogtepunt. Tijdens de hit Thunder was niet sprake van één ‘circle-pit’ maar waren er wel tien kolkende tornado’s van mensenlichamen in de Alpha-tent te onderscheiden. Voor en na The Opposites had niemand zo’n spontaan feest weten neer te zetten.

The Opposites hebben een nieuwe standaard gezet voor live hiphop. Ze kunnen serieus en gevoelig zijn in hun raps om vervolgens ongenadig los te barsten in een orgie van ratelende beats met een kolkende dolenthousiaste menigte voor hen, waar natuurlijk met een ferme sprong middenin gesprongen wordt.

Zoveel lol, passie en overtuiging met als resultaat zoveel zintuiglijk genot: dat is waar The Opposites in 2013 voor stonden. Geen Nederlandse act bracht in de zalen en op de festivals zoveel te weeg met zo’n eigen, oorspronkelijk geluid als het duo Big2 en Willy. Daarom gaat de Popprijs 2013 naar The Opposites.

https://www.facebook.com/theopposites

https://twitter.com/TheOppositesNL