Introducing: Santiano

09-09-2013 @ 22:18

Wat is Santiano, wie zijn Santiano, hoe is Santiano ontstaan en waar komt het grote succes ineens vandaan?
Om bij het laatste te beginnen: waar het succes vandaan komt weet je nooit precies in de muziek. Er is altijd voor een gedeelte sprake van toeval, anderzijds is het gevoel voor de muziek op het juiste moment een andere belangrijke factor. En een groot en plotseling succes als dat van Santiano (800.000 albums verkocht in Duitsland in 1 jaar) is al helemaal niet te verklaren. De tijd was er duidelijk rijp voor en de groep wist in Duitsland toen ook een duidelijke geveoelige snaar te raken..
Santiano was er ineens, dat is een feit. Het succes is er en het zal nog wel even blijven ook. Santiano is een band van 5 topmuzikanten die hun hart aan de zee en zeemansmuziek verloren hebben. Ze putten hierbij uit vele, vaak historische, bronnen.
Vijf heren, allen minstens veertigers en allemaal beroepsmuzikanten, ontmoetten elkaar bij toeval begin 2012 op een festival in Noord Duitsland. Ze bleven hangen, dronken een glaasje na hun optredens, de stemming zat er al spoedig in, ze pakten hun instrumenten, ze begonnen zeemansliedjes te spelen en te zingen. En ineens was het feest.
Ook aanwezig bij die afterparty waren 2 producers die ineens zagen dat hier een mogelijk successtory aan het ontstaan was. En ze lieten er geen gras over groeien en regelden de volgende dag al een opname sessie in hun studio: Santiano was geboren.

Het debuut dat in Duitsland nog in 2012 uitkwam, en de grootste sensatie van dat jaar werd op het gebied van verkopen: met meer dan 600.000 exemplaren verkocht tot op heden. Het is een album vol zeemansliedjes, ook wel ‘shanty songs’ genoemd, vol met Ierse folk-invloeden, zeemansdromen, heimwee naar het verleden en verlangen naar huis. Oude thema’s dus, maar dan in een nieuwe, aansprekende pop-rock verpakking.

Het ene succes lokt het andere uit. Santiano is momenteel één van de grootste acts van Duitsland, treedt op tijdens festivals en in grote hallen. Ze zijn te zien in alle grote TV shows, en ze bereiken een groot publiek. Van jong tot oud, van rockers tot folk muziekliefhebbers: iedereen zingt bij hun concerten luidkeels mee.

Eerste album: ‘’Bis ans Ende der Welt’’ (Tot het eind van de wereld)

Bestelnummer CD: RB 66.290 (red bullet)
Hitsingle: ’’Frei Wie der Wind’’

Tweede album: “Mit den Gezeiten” (Met de getijden mee) 

Bestelnummer CD: RB 66.292 (red bullet)
Hitsingle: “Gott muss ein Seemann sein”

Santiano bestaat uit:

Timsen Hinrichsen (46) – zang, gitaar, bas, drums
Axel Stosberg (44) – zang, harmonica, percussie
Björn Both (46) – zang, gitaar, bas.
Andreas Fahnert (52) – zang, gitaar.
Pete Sage (62) – viool, mandoline, zang, accordeon bouzouki, percussie, enz.

In Nederland is Ancora enorm beinvloed door de muziek van Santiano.

http://www.santiano-music.de/