Perquisite en Joep Pelt maken ultieme Europese soulhit

01-05-2013 @ 16:31

De Nederlandse producer Perquisite en ‘gitaarglobetrotter’ Joep Pelt hebben voor de nieuwe radiodocumentaire Europe Soul het ultieme Europese soulnummer gemaakt. Van een meesteraccordeonist uit Brussel tot een Blue Note-zangeres uit Warschau en een Northern Soul Vinyl-DJ uit Edinburgh: acht muzikanten werkten mee aan het Europe Soul-nummer, dat ook de openingstune van het programma is. Voor NTR Radio 6 reisde Joep Pelt kriskras door Europa op zoek naar lokale soul-, jazz- en bluesmuzikanten. Vanaf 5 mei worden acht afleveringen uitgezonden waarin Joep telkens één dag meeloopt met een plaatselijke muzieklegende - van het repeteren aan de ontbijttafel tot een optreden - om aan den lijve te ondervinden wat het leven van een muzikant inhoudt in de verschillende uithoeken van Europa.

Joep Pelt reist voor Europe Soul af naar Warschau, Birmingham, Reykjavik, Sevilla, Brussel, Edinburgh, Athene en Napels. Steden die een ambivalente relatie met Europa én een sterke lokale muziektraditie hebben van waaruit lokale muzikanten soul, jazz en blues benaderen. Zo volgt Joep in Brussel, het centrum van de Europese macht, meesteraccordeonist Tuur Florizoone langs de fragile grens van een furieuze taalstrijd, en vertelt gitarist Guðmundur Petursson, te midden van het desolate maanlandschap rond Reykjavik, over de impact van de economische crisis op de piepkleine IJslandse muziekscene. In Sevilla onderzoekt Joep aan de hand van multi-instrumentalist Manuel Calleja Bono de levenskansen van de jazz in het bolwerk van flamenco.

In iedere aflevering wordt de luisteraar meegevoerd naar een lokale Europese muziekscene, compleet met live optredens, onbekende muzikale schatten, en lokale ‘reistips’ voor de beste soul- en jazzclubs van die steden. Daarnaast wordt iedere muzikant gevraagd naar zijn of haar favoriete soul-, jazz- of bluesnummer. Van alle songs die tijdens de serie naar voren komen, wordt een speellijst gemaakt die uiteindelijk de ultieme Europese Soul- & Jazzlijst vormt.

Muzikale mengvormen en het verkennen van onbekend (muzikaal) terrein vormt het leidmotief van Joep Pelts muzikale carrière. Eerder maakte Pelt voor NTR Radio 6 de documentairereeksen “Ethiopia Jazz” (2009), “South Africa: World Champion in Music” (2010) en “Schatten van Caribbean” (2011). Europe Soul is een productie van Joep Pelt, in samenwerking met Stef Visjager en Catherine van Campen van Radiomakers Desmet.

Europe Soul
Uitzending: vanaf zondag 5 mei in het programma CoLive! van de NTR op radio 6: 20.00 – 1.00 uur. (8 afleveringen van 20 minuten)

www.radio6.nl

www.joeppelt.net

twitter.com/joep_pelt

5 mei Brussel - meesteraccordeonist Tuur Florizoone
12 mei Edinburgh - Northern Soul Vinyl DJ Yogi Haughton
19 mei Sevilla - Flamenco-jazz multi-instrumentalist Manuel Calleja Bono
26 mei Warschau - Blue Note zangeres Aga Zaryan
2 juni Napels - Canzone Napolitana-Jazz pianist Francesco D'Errico
9 juni Reijkjavik - IJslandse gitaarvirtuoos Guðmundur Petursson
16 juni Athene - Jazzy Ney fluitist Harris Lambrakis
23 juni Birmingham - Rapper/altsaxofonist Soweto Kinch