Pop Media Prijs 2012 naar Saul van Stapele

12-01-2013 @ 21:57

De negentiende Pop Media Prijs is uitgereikt aan Saul van Stapele (journalist bij o.a. NRC Handelsblad, nrc.next, schrijver van het boek Witte Panters, uitgeverij Lebowski (2012)).

De Pop Media Prijs is een prijs ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek die wordt uitgereikt door de Hogeschool Inholland, in samenwerking met Eurosonic Noorderslag. Aan de Pop Media Prijs is een bedrag verbonden van € 2.500.

Enkele citaten uit het juryrapport:

Saul van Stapele is onbetwist de nummer één op het gebied van de moderne zwarte muziek. Hij interviewde zo’n beetje alle groten van de afgelopen vijftien jaar en dat resulteerde in vaak smakelijke verhalen.

Saul van Stapele combineert cultureel besef met zakelijk inzicht en paart een prettige, toegankelijke schrijfstijl aan inhoud.”

De Pop Media Prijs heeft als doel de stimulering van de Nederlandse popjournalistiek in de breedste zin van het woord. De prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een popjournalist waarbij vooral wordt gekeken naar bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Kandidaten zijn individuen, of in een enkel geval initiatieven en/of projecten, vanuit alle geledingen van de media: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film, fotografie, etc. Hierbij gaat het in alle gevallen om publicaties met het onderwerp popmuziek. Via www.popmediaprijs.nl is de mening gevraagd van vakgenoten en het poppubliek. Die voordrachten vormden de basis van de selectie van de jury.

De andere twee genomineerden waren:

Peter Bruyn (Revolver’s Lust for Life / HDC Dagbladen / Haarlems Dagblad / Het Parool / Gonzo (circus) / FRNKFRT)
Tjerk Lammers (Revolver’s Lust for life / Iron Man Tony Iommi, uitgeverij Simon & Schuster / Dijkdoorbraak, uitgeverij AMBO )

De jury bestaat dit jaar uit Tom ter Bogt (hoogleraar popmuziek Universiteit van Utrecht, voorzitter), Wijnand Honig (eindredacteur muziek NPS televisie), Bert van der Kamp (popjournalist, docent en eerste winnaar van de prijs), Charlie Dée (artiest) en Hanna Vink (muziekredacteur DWDD, VARA, winnaar 2011).

De prijs werd in 1994 voor het eerst uitgereikt. De winnaars waren achtereenvolgens Bert van de Kamp, Jip Golsteijn, David Kleijwegt, Martin Bril, Tom Engelshoven, Herman van der Horst, Anton Corbijn, Gijsbert Kamer, de redactie van de website 3voor12, Hester Carvalho, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, John Schoorl, Leo Blokhuis, Jan van der Plas, Sander Donkers, Eric Corton en DWDD Recordings.

http://conference.eurosonic-noorderslag.nl/nl/nieuws/